Update

Defensieminister VS pleit in Irak voor Turkse hulp bij strijd Mosul

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter heeft zaterdag onaangekondigd een bezoek gebracht aan Irak, om daar te praten met Iraakse leiders en militaire commandanten over de strijd met terreurgroep IS in Mosul.

Redactie
Koerdische Peshmerga's patrouilleren door de straten van Kirkuk, een dag nadat IS is verdreven. Beeld afp
Koerdische Peshmerga's patrouilleren door de straten van Kirkuk, een dag nadat IS is verdreven.Beeld afp

Carter komt net uit Turkije, waar hij een ontmoeting had met de Turkse president Erdogan. Onderwerp van gesprek waren de spanningen tussen Irak en Turkije naar aanleiding van de aanwezigheid van Turkse soldaten in Noord-Irak. Erdogan kondigde, tot groot ongenoegen van de Iraakse premier Abadi, aan dat deze militairen een rol zullen spelen in het offensief, om de terroristen uit Mosul te verdrijven.

De VS willen ook dat Turkije wordt betrokken bij het offensief, maar Abadi heeft na het gesprek laten weten bij zijn standpunt te blijven. Hij wil geen Turkse inmenging. 'Dit is een probleem dat Irak zelf gaat oplossen. Irak zal Mosul zelf bevrijden. We hebben op dit moment geen enkele hulp nodig. Mocht dat veranderen, dan zullen we Turkije of andere omringende landen om hulp vragen.'

Het is de derde keer dat Carter Irak bezoekt. In september kondigde hij aan 600 extra militairen naar Mosul te sturen om het regeringsleger te ondersteunen in een offensief tegen IS. Daarmee komt het totale aantal Amerikaanse troepen in Irak uit op bijna 5.300.

De Amerikaanse troepen die op de basis verblijven, werden zaterdag gedwongen gasmaskers te dragen, omdat een zwavelfabriek nabij de Iraakse vliegbasis Qayyarah twee dagen geleden in brand werd gestoken. Omdat de wind inmiddels is gedraaid, waaiden de giftige dampen in de richting van de basis. Zo'n duizend omwonenden moesten in ziekenhuizen worden behandeld voor ademhalingsproblemen. Volgens het Amerikaanse leger is het vuur aangestoken door IS-strijders.

Kwestie van dagen of maanden?

Een echte, duurzame herovering van Mosul zal veel meer vragen dan louter een militaire zege op IS. Lees hier het commentaar van Arnout Brouwers.

Carter en Erdogan schudden elkaar de hand. Beeld epa
Carter en Erdogan schudden elkaar de hand.Beeld epa

Offensief Mosul

Het offensief om de stad richt zich zaterdag vooral op Hamdaniyah. Dit dorp ligt 15 kilometer ten zuidoosten van Mosul en is grotendeels onbewoond. De christelijke inwoners namen twee jaar geleden de benen toen IS de regio veroverde.

Een Iraakse generaal zei tegen CNN dat het leger het kantoor van de burgemeester en het belangrijkste ziekenhuis van Hamdaniyah al in handen heeft. Hij zei dat zeker vijftig strijders van IS zijn gedood. Er zou nog wel sprake zijn van verzet in de buitenwijken.

Eerder veroverden Koerdische Pershmerga's al zo'n vijftien dorpen rondom Mosul. De verwachting is dat het offensief om de stad weken tot maanden gaat duren.

Er zijn naar schatting nog zo'n 4.000 IS-strijders in Mosul, de tweede stad van Irak. Die verzetten zich hevig, onder meer door gebruik te maken van mijnen, sluipschutters, bomaanslagen en de inzet van burgers als menselijk schild. Vrijdag maakten de Verenigde Naties bekend dat IS 550 families uit de omliggende dorpen naar Mosul hebben overgebracht om ze daar op de frontlinie te positioneren. De terroristen hopen op die manier aanvallen van de vijand af te wenden.

Ook voert IS verrassingsaanvallen uit om de aandacht af te leiden van het offensief om Mosul. Zo viel het vrijdagochtend de Noord-Iraakse stad Kirkuk binnen. Bij de gevechten, die een dag en nacht duurden, kwamen volgens persbureau AFP zeker 45 mensen om het leven. Daarnaast zijn er 133 gewonden gevallen. De rust is inmiddels teruggekeerd in de stad. Volgens de Iraakse brigadier Khattab Omer zijn alle terroristen in Kirkuk gedood.

Een Iraakse militair in de buurt van Qayyarah, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Mosul. Beeld afp
Een Iraakse militair in de buurt van Qayyarah, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Mosul.Beeld afp
Iraakse strijders zetten de aanval in op Hamdaniyah. Beeld epa
Iraakse strijders zetten de aanval in op Hamdaniyah.Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Nederlander gewond geraakt

De Nederlandse oorlogsverslaggever Bud Wichers, die als freelancer onder meer werkzaam is voor BNR, is vrijdagavond gewond geraakt tijdens een beschieting door een scherpschutter in Kirkuk. Hij liep een schampschot op aan zijn arm, meldt hij aan RTL Nieuws.

'Ik was aan het werk in het centrum van Kirkuk. We vonden het te onveilig en wilden terug naar ons huis. Om bij de auto te komen, moesten we een straat oversteken. Ik rende en ineens begon een scherpschutter te schieten.'

Aan de overkant van de straat voelde Wichers dat hij geraakt was. 'Ik voelde ineens een brandende pijn in mijn linkerarm. Ik maakte nog een laatste sprong, maar verloor daarbij mijn evenwicht en viel.'

Het bleek uiteindelijk een schampschot geweest te zijn. Wichers' arm moest in het gips, hij liep gekneusde polsen op en er zit een scheurtje in zijn neus.

De Iraakse televisiejournalist Ahmed Haceroglu werd vrijdag doodgeschoten in Kirkuk. Een andere Iraakse journalist, die werkzaam was voor Alsumaria TV, is zaterdag omgekomen in de al-Shura regio.

Koerdische strijders rukken op in Nawran, 10 kilometer ten noordoosten van Mosul. Beeld afp
Koerdische strijders rukken op in Nawran, 10 kilometer ten noordoosten van Mosul.Beeld afp
Een screenshot van het Koerdische nieuwskanaal Rudaw laat zien hoe Iraakse strijders zich in Kirkuk verzetten tegen IS. Beeld afp
Een screenshot van het Koerdische nieuwskanaal Rudaw laat zien hoe Iraakse strijders zich in Kirkuk verzetten tegen IS.Beeld afp
Iraakse militairen in Qayyarah, ten zuiden van Mosul. Beeld afp
Iraakse militairen in Qayyarah, ten zuiden van Mosul.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden