Defensieminister VS in Irak op dag van 'Torture Report', veiligheid aangescherpt

De bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel aan Bagdad valt vandaag samen met het uitkomen van het 'Terror Report' over folteringstechnieken van de CIA in met name het Midden-Oosten. Hagel bevestigde dat overal in de wereld de militaire veiligheidsmaatregelen voor Amerikanen zijn aangescherpt.

Redactie
Chuck Hagel in Koeweit. Beeld afp
Chuck Hagel in Koeweit.Beeld afp

Een Sentaatscommissie dreigt al enige tijd het rapport vandaag openbaar te maken. Daarin zouden 'schokkende nieuwe details' staan over verhoormethoden van Amerikanen in de nasleep van 9/11, wat de Amerikaanse regering doet vrezen voor vergeldingsacties tegen Amerikanen in het buitenland. Onder andere door Islamitische Staat (IS), de terreurorganisatie waarover Hagel vandaag spreekt met de Iraakse regering. Onderwerp van gesprek is de strijd van het Iraakse leger tegen de extremisten.

De Verenigde Staten hebben aangegeven Irak te willen helpen in de strijd tegen IS. De groep begon eerder dit jaar een offensief in het noorden van Irak en grote delen van het land in handen gekregen. President Barack Obama heeft gezegd geen troepen naar Irak te willen sturen, maar er zijn wel honderden militaire adviseurs ter plaatse.

Hagel zei ten overstaan van een groep Amerikaanse en Australische militairen dat de VS Irak willen helpen het terrein dat IS in handen heeft te heroveren. Een oplossing voor de lange termijn moet uiteindelijk wel van de Irakezen komen, zegt Hagel.

Het laatste bezoek van een Amerikaanse defensieminister aan Irak was in 2011, toen Leon Panetta vlak voor de afronding van de Amerikaanse missie Bagdad aandeed.

Amerikaanse soldaten in Koeweit in afwachting van de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel. Beeld afp
Amerikaanse soldaten in Koeweit in afwachting van de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden