Defensieminister Mattis: leger moet gereed staan Trump snel alle militaire opties tegen Noord-Korea te bieden

Het Amerikaanse leger moet in de startblokken staan om president Trump direct alle militaire opties te geven als een diplomatieke oplossing van het conflict met Noord-Korea niet meer mogelijk is. Dit zei minister van Defensie James Mattis terwijl de militaire spanningen met Pyongyang steeds verder oplopen.

Minister van Defensie Mattis. Beeld AFP
Minister van Defensie Mattis.Beeld AFP

Mattis deed zijn uitlating in Washington nadat Trump opnieuw duidelijk had gemaakt dat onderhandelingen met Kim Jong-un gedoemd zijn te mislukken.

'Sorry, slechts één ding zal werken', aldus de president in het weekeinde, vrijwel zeker doelend op een militaire actie. Op dezelfde bijeenkomst waar Mattis sprak, waarschuwde landmachtbevelhebber Mark Milley dat alle militaire opties die Trump zal krijgen 'risicovol' zijn. Een oorlog zal volgens hem 'afschuwelijk' zijn.

Volgens Mattis wordt nu met diplomatieke middelen en economische sancties geprobeerd het gedrag van Noord-Korea te veranderen. Hij droeg de landmacht op gereed te zijn als dit tot niets leidt. De VS hebben het vliegdekschip USS Ronald Reagan en de nucleaire onderzeeër USS Michigan, die bewapend is met 154 Tomahawk-kruisraketten, naar Zuid-Korea gestuurd voor militaire oefeningen. Deze aanvalsgroep zal volgende week deelnemen aan oefeningen met het Zuid-Koreaanse leger.

'Er is één ding dat de landmacht kan doen', aldus Mattis op een legerconferentie in Washington. 'Gereed zijn om alle militaire opties te hebben die de president kan gebruiken die hij nodig heeft'. Mattis zei vorige maand dat een oorlog met Noord-Korea, dat over kernwapens beschikt, 'catastrofaal' zou zijn. De bewindsman is naar verluidt een van de gematigde krachten in de regering die Trump probeert af te houden van drastische acties tegen het regime van Kim Jong-un.

Stilte voor de storm

Sommigen zagen het als een voorbode van militair ingrijpen tegen Noord-Korea. 'Weten jullie wat dit betekent?', vroeg Trump donderdag de pers op cryptische toon na overleg met Amerika's hoogste militaire leiders. Waarschuwend: 'Misschien is dit wel de stilte voor de storm.' Lees dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie.

Provocaties

Trump vroeg Amerika's hoogste militaire leiders vorige week hem sneller dan nu gebruikelijk is militaire opties te geven, om een einde te maken aan de militaire provocaties van Noord-Korea. Uren later, tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis, hintte hij op mogelijke militaire actie tegen Pyongyang dat werkt aan een nucleaire langeafstandsraket.

'Misschien is dit de stilte voor de storm', aldus de president, wijzend op Amerika's hoogste militairen. Zij waren in het Witte Huis om Trump een briefing te geven over onder andere de opgelopen spanningen met Pyongyang en het nucleaire akkoord met Iran waaraan de president mogelijk deze week een einde maakt. De Republikeinse senator Corker waarschuwde dat Trumps acties tot een Derde Wereldoorlog kunnen leiden.

Generaal Milley, die ook aanwezig was bij de briefing in het Witte Huis, waarschuwde op dezelfde bijeenkomst dat een oorlog weerzinwekkend zal zijn, mede vanwege de kracht van Noord-Korea om hard terug te slaan. Hij benadrukte dat er 'niet oneindig veel tijd' is om een crisis af te wenden. Volgens Milley moet alles worden gedaan om te voorkomen dat Noord-Korea in afzienbare tijd de beschikking krijgt over een nucleaire langeafstandsraket.

Milley: 'Een grootschalig militair conflict zal afschuwelijk zijn. Net als een langeafstandsraket die Los Angeles of New York City treft. Er zijn geen goede, makkelijke opties die zonder risico's zijn. Niemand moet dit onderschatten. Er zullen beslissingen moeten worden genomen, daar bestaat geen twijfel over.'

De strijd tussen Trump en Kim Jong-un, dit werd er eerder gezegd:

'Trump is geestelijk gestoord en op zelfmoordmissie'
Het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten escaleerde verder met een vlucht van Amerikaanse bommenwerpers langs de Noord-Koreaanse kust en een harde toespraak van de Noord-Koreanen bij de Verenigde Naties.

Pyongyang noemt uitspraken Trump 'oorlogsverklaring'
Noord-Korea dreigt met een waterstofbomtest in de Stille Oceaan als reactie op de uitspraken van president Trump bij de VN. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dat de VS 'een hoge prijs' zullen betalen voor het dreigement het land compleet te vernietigen.

'Seniele vent' Trump versus 'Rocket Man' Kim: moeten we ons zorgen maken om atoomretoriek?
De woordenstrijd die Donald Trump en Kim Jong-un uitvechten, is gevaarlijker dan de retoriek tijdens de Koude Oorlog, analyseert Bert Lanting.

Trump verbaast met bijnaam voor Kim: waarom geeft hij een dictator een 'coole' naam als 'Rocket Man'?
Donald Trump verbaasde weer de wereld met zijn optreden, nu bij de VN. Een dictator die de wereldvrede bedreigt, Kim Jong-un, werd totale vernietiging beloofd en omgedoopt tot 'Rocket Man'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden