Defensie zoekt buitenstaanders om 'complexe oorlogen' te winnen

Het ministerie van Defensie wil vaker samenwerken met niet-militairen om complexe oorlogen zoals die met IS in Syrië en Irak te winnen. Onder meer hulpverleners, ingenieurs, social media experts, hackers en migratiedeskundigen zijn welkom om aan te kloppen bij Defensie.

Minister Jeanine Hennis van Defensie (rechts) en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp Beeld anp
Minister Jeanine Hennis van Defensie (rechts) en Commandant der Strijdkrachten Tom MiddendorpBeeld anp

Dit hebben minister Jeanine Hennis van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp donderdag gezegd tijdens de door Defensie georganiseerde veiligheidsconferentie Future Force Conference. Aanwezig waren circa 1200 personen, onder wie opvallend veel niet-militairen. Het tweetal kan niet zeggen hoeveel extra menskracht exact nodig is en hoeveel budget daarvoor is.

Aanmeldloket

'Het is niet de bedoeling dat nu honderden mensen gaan solliciteren, dit is geen wervingsbijeenkomst', zegt Hennis. Wat zij vooral wil is dat 'in de hoofden van militairen en niet-militairen gaat zitten dat samenwerken onvermijdelijk is om de bedreigingen van nu het hoofd te bieden'.

Middendorp gaat een stapje verder en overweegt een 'aanmeldloket' bij Defensie om de interesse alvast te peilen. 'Want wij horen op deze veiligheidsconferentie dat mensen dat missen. Defensie is een vrij gesloten organisatie en niet-militairen met een idee weten niet goed waar ze terecht kunnen.'

Het kan goed misgaan als civiel-miltaire samenwerking ontbreekt, weet Hennis. 'Onlangs was ik in Iraakse stad Fallujah die net is bevrijd van IS en dat zie je vluchtelingen terugkeren naar hun stad, maar er is niks meer. Geen elektriciteit, geen huizen, geen scholen', aldus de minister. 'Als wij willen dat die mensen daar blijven wonen en zichzelf verdedigen tegen IS, dan moet zo'n stad weer leefbaar worden. In de praktijk zie je dat het nog niet goed genoeg werkt.'

Online experts

Dat ligt niet alleen aan de militairen, vindt Hennis. Exemplarisch vindt ze het recente voorval toen een Nederlandse hulpverleenster haar een ketting onder de neus duwde met daaraan een hanger in de vorm van een vredesteken. 'Kijk, hier sta ík voor!', zei de hulpverleenster pinnig tegen Hennis. Waarop de bewindsvrouw antwoordde: 'Wij ook. We zijn één team, met één taak'. Bij hulpverleners ziet ze nog veel huivering om samen te werken met Defensie.

Defensie zoekt niet alleen hulp om de vijand in een oorlogsgebied ver weg te verslaan. Want oorlogen worden allang niet altijd alleen maar fysiek op één plek uitgevochten, maar vinden steeds vaker plaats in de digitale wereld. Propaganda van IS, maar ook Rusland wordt verspreid via sociale media, hackers proberen overheidswebsites plat te leggen.

Defensie wil vijanden daarom 'actiever' digitaal gaan bestrijden. 'Veel jongen mensen worden bijvoorbeeld online gerecruteerd om zich bij IS aan te sluiten. We zouden daar meer aan kunnen doen', zegt Middendorp. Daarvoor zijn meer online experts nodig. 'Die kunnen we zeker gebruiken bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst', zegt Hennis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden