Defensie worstelt met regels liefdesleven militairen

Defensie loopt in toenemende mate aan tegen de eigen strenge regels over het liefdesleven van het legerpersoneel. Steeds meer Nederlandse militairen met een buitenlandse partner stappen naar de rechter omdat zij geschorst thuis zitten of gedreigd worden met ontslag. Dit omdat hun partner niet gescreend kan worden.

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie erkent het probleem en beloofde in oktober aan de Tweede Kamer om met 'maatwerk' te komen. Beeld anp

Dat lot trof bijvoorbeeld korporaal Yvette, die woensdag in het Algemeen Dagblad vertelde dat haar liefde voor een Turkse jongeman haar haar baan bij het leger dreigt te kosten. Anderhalve week geleden stapten tenminste vijf andere militairen ook al naar de rechter. Vorig jaar doken soortgelijke verhalen op. De screening geldt sinds november 2013.

De partnerscreening is een vereiste voor militairen die werken met gevoelige informatie of die op missie gaan. Alleen als de partner te vertrouwen is, krijgt de militair een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) en kan hij of zij in functie blijven. Niet alle buitenlandse inlichtingendiensten zijn echter bereid om persoonsgegevens over partners uit te wisselen.

Minister Hennis van Defensie erkent het probleem en beloofde in oktober aan de Tweede Kamer om met 'maatwerk' te komen. Een mogelijk oplossing is om de militair tijdelijk werk te geven waar hij of zij geen toegang heeft tot vertrouwelijke informatie. 'Voor iedereen geldt dat verliefd zijn en worden een mensenrecht is', zei Hennis vorig jaar in een debat over de kwestie. 'Maar we hebben nu eenmaal te maken met een organisatie waarin eisen worden gesteld aan de staatsveiligheid.'

Partnerscreening

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft Hennis vorige week om opheldering gevraagd over de voorziening voor militairen die intussen geschorst thuis zitten. Hennis heeft tot eind februari om hierop te antwoorden.

Ruim honderd militairen zijn getroffen door de partnerscreening. In 2013 zijn 17 duizend veiligheidsonderzoeken uitgevoerd, waarna 123 militairen hun VGB kwijtraakten. Over 2014 zijn geen cijfers bekend.

De lijst met landen waarmee Defensie geen persoonsgegevens uitwisselt, is geheim en verandert voortdurend. Zeker is wel dat Turkije erop staat. Dat is opmerkelijk omdat het een NAVO-bondgenoot is. 'Als een land geen persoonsgegevens wil uitwisselen, kunnen wij dat niet afdwingen', zegt een Defensiewoordvoerder.

Steun

Korporaal Yvette en haar Turkse liefde kregen deze week steun uit onverwachte hoek. Landmachtgeneraal Mart de Kruif zou het dreigende ontslag 'onbegrijpelijk en onuitlegbaar' vinden. Hennis neemt zijn zienswijze mee in de bezwaarprocedure van de getroffen militair.

De screening geldt overigens niet alleen voor buitenlanders, maar ook voor Nederlandse partners die langer dan drie maanden aaneengesloten in een land verbleven waarmee Defensie geen persoonsgegevens uitwisselt. Onder meer voor 'backpackreizigers' wordt soms een uitzondering gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden