Defensie wil militairen 'volgen'

Defensie wil militairen die aan operaties in het buitenland hebben meegedaan hun leven lang kunnen volgen. Dit met het oog op psychische en andere gezondheidsproblemen die vaak jaren na hun uitzending aan het licht komen....

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie brak dinsdag een lans voor verplichte registratie van veteranen 'nadat ze de poort hebben verlaten'. Bij de presentatie van een advies over veteranenzorg wees de bewindsman erop dat 5 à 8 procent van de uitgezonden militairen last krijgt van het posttraumatisch stress-syndroom. 'Het gaat om 100 tot 150 mensen per halfjaar, een vrij omvangrijke groep.' De bewindsman wilde geen rechtstreeks verband leggen tussen het syndroom en enkele recente moorden in Nederland waarvan ex-militairen worden verdacht. 'Iemand pakt niet meteen een pistool. Daar gaat een ziektebeeld aan vooraf.'

Een betere persoonsregistratie moet ertoe leiden dat Defensie 'eerder signalen kan opvangen om hulp te bieden', aldus luitenant-generaal b.d. Cees de Veer. In zijn Advies Veteranenzorg stelt de ex-inspecteur der krijgsmacht dat de hulp momenteel verbrokkeld is, en niet erg toegankelijk. Vooral jonge veteranen en hun gezinnen weten de weg naar hulpinstanties moeilijk te vinden, constateert De Veer. De krijgsmachtdelen houden er elk een eigen vorm van hulpverlening op na.

De gebrekkige registratie van veteranen speelt ook huisartsen parten. Die kennen vaak het verleden van een patiënt niet. Gezondheidsproblemen kunnen niet alleen te maken hebben met 'ingrijpende ervaringen' in het buitenland, maar ook met blootstelling aan schadelijk stoffen zoals verarmd uranium en asbest.

De vakbonden van militair personeel dringen al geruime tijd aan op extra aandacht voor veteranen. Volgens voorzitter Jean Debie van de grootste bond VBM/NOV komen er steeds meer klachten binnen over gebrek aan begeleiding en zorg. Vaak zijn die afkomstig van mensen die tien jaar of langer geleden naar een conflicthaard werden gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden