Defensie werkt aan gedragscode contact thuisfront

Defensie werkt aan een gedragscode voor militairen op missie die contact hebben met het thuisfront. De code moet voorkomen dat militairen operationele informatie prijsgeven of het thuisfront te veel opzadelen met heftige kwesties....

ANP

Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) heeft dat deze week tijdens een zogeheten thuisfrontdag meegedeeld. Een woordvoerder van het ministerie zei vrijdag dat de impact van snelle berichtgeving - via email en msn - groot kan zijn bij het thuisfront. Daarnaast merkt Defensie dat soms operationele informatie naar buiten gebracht wordt, wat voor de militairen in het gebied zelf gevaar kan opleveren.

Volgens Defensie hebben de mails, ook al zijn die persoonlijk gericht, soms een vrij groot verspreidingsgebied. De woordvoerder ontkent dat de gedetailleerde mail die afgelopen week via de media naar buiten kwam over het sneuvelen van soldaat Tim Hoogland in Uruzgan de aanleiding is voor de restrictie.

De nadruk van de code moet liggen op de ervaringen die militairen bij hun familie en vrienden neerleggen. ‘Militairen praten onderling meteen over wat ze hebben meegemaakt. Maar thuis achter je laptop, zit je met dat verhaal opgescheept’, zei de woordvoerder.

Militairen die nu in Afghanistan zitten, moeten zich hier meer bewust van worden. Defensie blijft contact met de achterblijvers overigens sterk aanmoedigen.

Hoe de code eruit gaat zien is nog niet duidelijk. De Commandant der Strijdkrachten overlegt over een actieplan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden