Defensie weerspreekt beschuldigingen Australische commando

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie weerspreekt met klem de beschuldiging dat Nederlandse helikopterpiloten bondgenoten in de steek hebben gelaten die in doodsnood verkeerden in Uruzgan.

Australische commando's in Uruzgan. Beeld afp
Australische commando's in Uruzgan.Beeld afp

De Nederlandse Apache-gevechtshelikopters kwamen volgens Defensie wel degelijk in actie, anders dan een Australische commando schrijft in een binnenkort te verschijnen boek over zijn ervaringen in de Afghaanse provincie.

Volgens Rob Maylor deden hij en zijn collega tevergeefs een beroep op de Nederlanders, toen ze in het najaar van 2008 onder vuur lagen van veronderstelde Taliban-strijders. De Nederlanders zouden geen luchtsteun hebben geboden aan de belegerde bondgenoten, uit vrees zelf te worden beschoten.

Weigerden te vechten
In een interview met een Australische krant zei Maylor dat de Nederlanders weigerden te vechten. Een Amerikaanse militair kwam om het leven, en enkele Australiërs - onder wie Maylor zelf - raakten gewond.

Defensie zei vrijdag dat die lezing niet klopt. 'Drie keer werd één Nederlandse Apache ingezet ter begeleiding van een medische helikopter. Deze moest de gewonde militairen naar een medische faciliteit afvoeren.' De prioriteit lag bij die opdracht, 'niet bij het gevecht op de grond'.

Bombardementen
Later werd volgens het ministerie de Nederlanders gevraagd bombardementen uit te voeren. Het vuurgevecht met de Taliban was toen al voorbij; daarom werden geen wapens ingezet. Defensie baseert zich op gesprekken met Nederlandse militairen en schriftelijke verslagen van de gevechtshandelingen.

Een vrijdag gepubliceerde verklaring van de Australische minister van Defensie, Stephen Smith, lijkt die weergave van de gebeurtenissen te bevestigen. Volgens de verklaring waren Nederlandse helikopters wel degelijk betrokken bij de 'actie' in 2008. Voorts hadden de belaagde troepen steun van zowel Britse als Amerikaanse helikopters en vliegtuigen.

Volgens minister Smith hebben de Nederlanders 'een zeer belangrijke bijdrage' geleverd in Uruzgan. Australiërs en Amerikanen hebben deze zomer de 'leidende rol' van Nederland overgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden