Defensie verwacht geen gedwongen ontslagen

Defensie gaat de komende jaren meer materieel afstoten om financiële knelpunten op te lossen. Het personeel wordt in de nieuwe bezuinigingsronde gespaard en eventueel herplaatst op onderdelen waar versterking nodig is....

ANP

Dat staat in de hoofdlijnennotitie die minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) maandag naar de Tweede Kamer sturen. De bewindslieden zijn maandag samen met de commandant der strijdkrachten Dick Berlijn op pad om de eenheden in het land te informeren.

Van Middelkoop heeft onder meer besloten om 28 van de 88 gevechtstanks af te stoten en twaalf van de 36 Pantserhouwitsers, het zwaarste kanon van de krijgsmacht. Ook worden achttien van de negentig operationele F-16's wegbezuinigd. Daarnaast blijven er nog vijftien gevechtsvliegtuigen van dit type over voor de training.

Tegelijk wil Defensie de personeelscapaciteit op bepaalde onderdelen vergroten en de werkdruk verlichten. Door bijvoorbeeld een vermindering van de F-16's, krijgen de schaarse technici voor deze toestellen meer lucht. Verder wordt de capaciteit vergroot bij de inlichtingeneenheden en bij de beveiliging van militairen op uitzending.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden