Defensie stopt vervoer zieke bewoners Waddeneilanden

Defensie wil midden volgend jaar stoppen met het vervoer van zieke bewoners vanaf de Friese Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. De drie reddingshelikopters die daarvoor worden gebruikt, worden afgestoten.

Redactie
Luchtfoto van Vlieland. Beeld anp
Luchtfoto van Vlieland.Beeld anp

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vandaag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Defensie vervoert al 37 jaar patiënten vanaf Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maar wil daarvan af, omdat dit volgens de minister geen kerntaak van Defensie is en het een grote belasting vormt voor de beschikbare helikoptercapaciteit.

Ander patiëntenvervoer
Het ministerie van Volksgezondheid zoekt samen met de regio en met hulp van Defensie naar een oplossing voor het patiëntenvervoer. Hennis denkt dat het mogelijk is om binnen een jaar een goed alternatief te vinden dat voor alle partijen aanvaardbaar is. Defensie stopt pas met het patiëntenvervoer als die oplossing er is.

Aanvankelijk zou de nieuwe helikopter NH-90 de taken overnemen. Maar dat is volgens de minister niet efficiënt voor deze relatief grote helikopter. Bovendien zijn er problemen met de NH-90, die kampt met bovenmatige corrosie en slijtage. Daardoor staat de helikoptercapaciteit van Defensie verder onder druk.

Recordaantal zieken
Alleen al vorig jaar vervoerden de helikopters, die gestationeerd zijn op de vliegbasis Leeuwarden, ruim 250 mensen van de Waddeneilanden en vanaf schepen en boorplatforms naar het vasteland. Dat was een recordaantal. De 76 medewerkers die betrokken zijn bij de 3 AB-412 search and rescue (SAR)-helikopters, worden herplaatst, aldus een woordvoerster.

Defensie gaat wel door met het opsporen en redden van drenkelingen uit zee en jachtvliegers die hun toestel boven zee moesten verlaten. Ook kunnen de Waddeneilanden blijven rekenen op bijstand van Defensie bij rampen en zware ongevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden