Update

Defensie sluit kazernes Den Haag, Weert, Budel en Uddel

Het ministerie van Defensie sluit twee kazernes in Den Haag, en nog drie in Weert, Budel en Uddel. Dat heeft minister Hillen vandaag geschreven in een brief aan de Kamer. De gebouwen moeten dicht, omdat Hillen de komende vier jaar 1 miljard euro moet bezuinigen. Door de reorganisatie verliezen 10 - 12 duizend mensen hun baan. 'Een kleinere organisatie heeft minder ruimte nodig', meldt het ministerie.

Militairen van de Steveninck Kazerne in Oirschot. Beeld ANP
Militairen van de Steveninck Kazerne in Oirschot.Beeld ANP

Het gaat in eerste instantie om de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert (Van Hornekazerne), de thuishaven van de Koninklijke Marechaussee in Den Haag (Beatrixkazerne) en de Nassau Dietzkazerne (Budel). In de regio Den Haag gaan daarnaast ook de Prinses Julianakazerne, het Instituut Defensie Leergangen (IDL) en enkele kleinere panden dicht. Ook het Kamp Nieuwe Milligen, Eygelshoven en het nog overgebleven complex op de vliegbasis Twenthe worden opgedoekt.

Overigens worden sommigen van deze instituten verplaatst naar andere bases die wel blijven voortbestaan. Zo verhuist de KMS naar Ermelo en het IDL naar Breda.

Er zijn ook nog bases waarvan het nu nog niet zeker is of ze blijven voorbestaan. Er is nu overleg gaande met de betrokken bestuurders, aldus de verklaring van het ministerie.

Eindhoven Airport gaat ervan uit dat vliegbasis Eindhoven openblijft. Directeur Joost Meijs heeft dat vandaag gezegd. Door speculaties in de media was over het openblijven van de basis in Eindhoven twijfel ontstaan. Minister van Defensie Hans Hillen schreef in een brief dat de voorbereiding van het luchthavenbesluit voor de militaire velden kan voortgaan. 'En dat geldt dus ook voor het luchthavenbesluit Eindhoven'. Eindhoven Airport concludeert daaruit dat de militairen blijven. 'En daar zijn we blij mee', aldus Meijs.

Het personeel van de kazernes is vanmorgen op de hoogte gesteld van de sluiting. Hieronder een overzicht van de te sluiten onderdelen van Defensie:

DEN HAAG: de Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne gaan dicht. Het Instituut Defensie Leergangen verhuist naar de Nederlandse Defensie Academie in Breda.
BUDEL: de Nassau Dietzkazerne gaat dicht, de oefenterreinen bij Budel blijven in gebruik.
WEERT: de Koninklijke Militaire School verhuist naar Ermelo.
EYGELSHOVEN (gemeente Kerkrade): het terrein van het financieel dienstencentrum wordt afgestoten, het kantoor wordt verplaatst naar een nog te bepalen locatie in Zuid-Limburg.
ENSCHEDE: een door de NAVO gesteund kenniscentrum gericht op civiel-militaire samenwerking, verdwijnt uit Enschede. Het complex waarin dit centrum is gevestigd, en de resterende defensiegebouwen op vliegbasis Twente worden afgestoten.
UDDEL: Het landmachtdeel op Kamp Nieuw Milligen wordt geschrapt.

LOCATIES IN ONDERZOEK
EINDHOVEN: Eindhoven Airport gaat meer betalen voor het gebruik van de militaire vliegbasis. Over de toekomstige eigendomsverhoudingen zijn gesprekken gaande.
ZEELAND: Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de onderdelen van het Korps Mariniers (nu in Doorn) in Zeeland onder te brengen.
AMSTERDAM: toekomst van het Marine Etablissement wordt onderzocht.
ENSCHEDE: toekomst van de centrale personeelsadministratie wordt onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden