Defensie schrikt van aanschafprijs helikopters

De luchtmobiele brigade van de landmacht zal mogelijk over nog aanzienlijk minder gevechtshelikopters kunnen beschikken dan tot nu toe is voorzien....

HENK BLANKEN

Van onze verslaggever

Henk Blanken

AMSTERDAM

Een van de aanbieders, het Amerikaanse McDonnell Douglas, heeft al een offerte uitgebracht voor slechts 20 Apache-helikopters, terwijl Defensie behoefte heeft aan 33 van die toestellen. Staatssecretaris Frinking meldde de Tweede Kamer eind vorig jaar al dat hij offertes zou vragen voor 100, 90 en 80 procent van de minimum-behoefte. Maar het aantal van 20 (60 procent) ligt nog beduidend lager.

De drie andere fabrikanten bieden gevechtshelikopters aan met minder vuurkracht dan de Apache. De luchtmobiele brigade zou er daarom niet 33 maar 40 van nodig hebben. De belangrijkste concurrent van McDonnell, het FransDuitse Eurocopter, praat inmiddels met Defensie echter over 33 of 36 stuks. Daarmee zou ook die offerte dichter in de buurt komen van het budget van 1,6 miljard.

In de nog allerminst afgesloten offerte-ronde onderzoeken Defensie en de fabrikanten ook de mogelijkheid niet minder, maar minder geavanceerde helikopters te kopen. McDonnell Douglas zou dan bijvoorbeeld niet de modernste D-versie aanbieden, maar een Apache zonder radar. Zelfs is denkbaar dat Defensie terug moet vallen op de Aversie, de Apache die bijvoorbeeld ook door Griekenland is gekocht.

De strijd om een van de grootste Nederlandse defensie-orders sinds de aanschaf van de F-16, lijkt nog uitsluitend te gaan tussen de Apache en de Tiger van Eurocopter. De andere twee fabrikanten, het Italiaanse Augusta (dat de Mangusta aanbiedt) en het Amerikaanse Bell (bouwer van de Super Cobra) zijn volgens deskundigen duidelijk in het nadeel.

De Tweede Kamer moet eind dit jaar beslissen welke gevechtshelikopter wordt aangeschaft. Nederland kan daarbij profiteren van het feit dat Groot-Brittannië enkele maanden later een beslissing neemt over een veel grotere order voor 91 helikopters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden