Defensie reageert geprikkeld op discussie Uruzgan-officieren

Het ministerie van Defensie reageerde woensdag geprikkeld op een discussie onder infanterie-officieren. Zij stellen dat Nederland militaire kansen heeft gemist in Uruzgan. Het ontbreekt de militair, vinden zij, aan een offensieve instelling.

Beeld reuters

'Het beleid wordt gemaakt in Den Haag en niet in Schaarsbergen', aldus een woordvoerder van het ministerie, die daarmee het belang van de gevoerde discussie relativeert. Defensie verwelkomt naar eigen zeggen elk intern debat, maar verwijst voor een oordeel over de missie in Uruzgan (2006-2010) naar een eindrapportage die binnenkort verschijnt.

Leunstoelgeneraal

De politieke partijen trekken zich de opmerkingen in de infanterie over het algemeen wel aan. Zo toont de VVD begrip voor officieren die klagen over Haagse bemoeizucht. 'We moeten inderdaad niet voor leunstoelgeneraal spelen', zegt Kamerlid Han ten Broeke. Het verschil tussen de Haagse werkelijkheid en de realiteit in het veld is volgens hem groot. 'Militairen moeten zich zo goed mogelijk voorbereiden op hun taak. Als daar een offensieve instelling bij hoort, prima.'

Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) vindt dat de militairen in Uruzgan teveel aan hun lot zijn overgelaten. 'Diplomatie is een apart vak. Het is Buitenlandse Zaken te verwijten, dat zij dit werk aan militairen hebben overgelaten.' In de toekomst moeten soldaten zich volgens haar weer concentreren op hun kerntaak. Of daar een steviger krijgsethos bij hoort, laat zij in het midden. 'Militair optreden is een laatste redmiddel. Maar als je het doet, moet je daar wel goed in zijn.'

De PvdA stelde woensdag Kamervragen. 'Onderschrijft u de mening dat in Uruzgan militaire kansen zijn blijven liggen, doordat er te passief is opgetreden?', wil de partij weten van minister Hans Hillen van Defensie.

Eindresultaat
Alle Kamerleden stellen: het eindresultaat geldt. En dat was niet slecht in Uruzgan, zo lijkt het. Volgens D66 is de Nederlandse procedure, waarbij commandanten te velde voor operaties toestemming moeten vragen aan het ministerie in Den Haag, helemaal niet zo gek.

'Het gaat wel om mensenlevens. Dat werk moet doordacht gebeuren', zegt Kamerlid Wassila Hachchi (D66). Een offensieve mentaliteit is volgens haar wel nodig. 'Ze staan voor ons in de voorste linie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden