Defensie plaatst Nederlandse militair bij het Oekraïense leger

Een Nederlandse verbindingsofficier sluit zich aan bij Oekraïense strijdkrachten die momenteel strijden tegen pro-Russische separatisten. Nederlandse leden van de repatriëringsmissie, die slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne willen bergen, kunnen zo actuele informatie krijgen over de gevechten rond de plaats waar anderhalve week geleden vlucht MH17 neerstortte.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - Het lijkt op het eerste gezicht een opmerkelijke stap, gezien de neutraliteit die Nederland nastreeft in het gebied.

Defensie ontkent dat het partij kiest in het Oekraïense conflict. 'Deze Nederlandse militair gaat niet meevechten met de Oekraïners, maar gaat puur informatie met hen uitwisselen zodat Nederlandse konvooien veilig bij de rampplek van vlucht MH17 kunnen komen', zegt een Defensiewoordvoerder. Ook met de pro-Russische separatisten wordt dit soort informatie uitgewisseld. Het overleg met de separatisten verloopt niet via een militair, maar via de OVSE, een internationale groep onderhandelaars.

'Eerder deze week is gebleken dat niet altijd de juiste informatie bekend is bij de juiste partijen in het veld, wat een risico kan zijn voor de veiligheid van de leden van de repatriëringsmissie', meldt een bron aan de Volkskrant. De tijdstippen en routes die Nederlandse konvooien met hulpverleners gaan rijden is essentiële informatie om uit te wisselen, omdat er rond de rampplek een burgeroorlog woedt. Er is de afgelopen dagen hevig gevochten langs de weg die hulpverleners moeten berijden om bij de crashsite te komen.

Het voordeel van het vaste aanspreekpunt tussen het Nederlandse en Oekraïense leger is dat deze kan zorgen dat informatie die op presidentieel en ambassadeursniveau wordt uitgewisseld ook terecht komt bij de lagere rangen in het leger. Dat is tot nu toe niet altijd het geval geweest. De Oekraïense president Porosjenko heeft het plan afgelopen maandag daarom zelf voorgesteld aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Het nadeel van de inzet van de Nederlandse militair bij de Oekraïners is dat het 'ten onrechte kan worden geïnterpreteerd als partij kiezen', erkent de Defensiewoordvoerder.

Voor Defensie is de inzet allemaal niet zo spannend. Het is in het Nederlandse leger 'vrij gebruikelijk' om verbindingsofficieren te plaatsen bij andere strijdkrachten voor een optimale informatie-uitwisseling. Ze zijn bijvoorbeeld ook ingezet bij de vredesmissie naar Zuid-Irak in 2003.

De Nederlandse verbindingsofficier moet nog beginnen met zijn taak. Hij krijgt een staffunctie, wat betekent dat hij ergens op een kantoor gaat werken bij de Oekraïense strijdkrachten. Hij zal niet met Oekraïners meereizen naar de frontlinie. Als het een 24-uurfunctie wordt, dan worden mogelijk twee Nederlandse militairen aangesteld om de taak te vervullen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden