Defensie opent meldpunt voor militairen die misbruik of wangedrag willen rapporteren

Defensie heeft een extern, tijdelijk meldpunt geopend voor militairen of oud-militairen die melding willen maken van wangedrag of misbruik binnen de krijgsmacht.

Militairen op het vliegveld van Eindhoven.Beeld anp

Tweede Kamerleden hadden staatssecretaris Barbara Visser van Defensie hierom gevraagd, nadat drie militairen in de Volkskrant vertelden hoe ze binnen hun eenheid in Schaarsbergen werden mishandeld, aangerand en in een geval verkracht. De slachtoffers voelden zich niet vrij om over het misbruik te praten.

Onderzoek

Een onafhankelijke commissie die door Defensie werd ingesteld moet alle meldingen inhoudelijk beoordelen en bepaalt in overleg met de melder of eventueel wordt doorverwezen naar een andere instantie. De commissie, onder leiding van hoogleraar Ellen Giebels, doet sinds vorige week onderzoek naar de sociale werkomgeving bij defensie.

Dit onderzoek richt zich specifiek op de meldingsbereidheid, het meldingssysteem en de nazorg aan melders. De commissie stelt extra alert te zijn op signalen die een indicatie kunnen zijn voor een angstcultuur. Verder bekijkt de commissie hoe met de slachtoffers van de misbruikzaak in Schaarsbergen is omgegaan.

Meldpunt

Het meldpunt, www.meldpuntsociaalveiligdefensie.nl, is tot 1 juli 2018 geopend. Militairen kunnen zich melden per telefoon, website, mail of brief.

Allan droomt ervan commando te worden, maar hij belandt in een hel
In de kazerne in Schaarsbergen wordt commando in opleiding Allan stelselmatig slachtoffer van vernedering, aanranding, mishandeling en bedreiging. En hij is niet de enige, zo bleek uit dit Volkskrantartikel van begin november dit jaar.

Ronald Vreeburg werd misbruikt door vijf soldaten tijdens zijn opleiding
Ronald Vreeburg had het misbruik tijdens zijn militaire opleiding 'in een hokje' weggestopt. De uitnodiging voor een reünie bracht alles weer boven. Ook na 33 jaar is er woede, verdriet en schaamte. Nu nog gerechtigheid. (+)

Kamerleden willen onderzoek naar misbruikzaak Defensie
Kamerleden willen opheldering van minister Hennis van Defensie over de zaak van oud-militair Ronald Vreeburg.

Seksueel misbruik mannen in het leger 'gaat om macht', zegt deze Amerikaanse psycholoog

Seksueel misbruik van mannen in het leger heeft vaak weinig te maken met lust. Dat zegt de Amerikaanse psycholoog James Asbrand, die bij het Veterans Affairs Medical Center van Salt Lake City oud-militairen behandelt die slachtoffer zijn van misbruik. De meerderheid van de daders is heteroseksueel, zegt Asbrand.

Ronald VreeburgBeeld Lenny Oosterwijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden