NieuwsBurnpits

Defensie opent meldpunt om gezondheidsklachten burnpits te inventariseren

Het ministerie van Defensie heeft een meldpunt opgericht voor actieve en voormalige militairen met gezondheidsklachten die mogelijk zijn veroorzaakt door uitstoot van burnpits in missiegebieden als Afghanistan. Defensie zal op basis van de reacties beoordelen of een onafhankelijk onderzoek nodig is naar de gevolgen van de luchtkwaliteit op legerkampen. 

Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) gaf eerder aan dat haar ministerie geen klachten kende over de klachten door burnpits.Beeld ANP/Bart Maat

Meldingen aan de huisarts of militaire arts vallen onder het medisch beroepsgeheim en zijn daardoor onbereikbaar voor de overheid. Om inzicht te krijgen in de aard, omvang en gevolgen van de gezondheidsklachten onder militairen, heeft minister Ank Bijleveld (CDA) van Defensie opdracht gegeven voor het openen van een meldpunt.

Giftige stoffen

De zogeheten burnpits zijn plekken op legerkampen waar afval wordt verbrand in de open lucht. De afvalrook die opstijgt, bevat giftige stoffen. Leven in de omgeving van de stookkuilen is mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

‘Als militairen in die kampen vaker bij de medische dienst klaagden over hun luchtwegen en er meer keel- en longontstekingen waren dan normaal, is dat een belangrijk signaal dat er iets mis was. Defensie zou dat moeten inventariseren’, zei toxicoloog van de Universiteit Utrecht Martin van den Berg vorige week in de Volkskrant.

Discussie

In Nederland kwam de discussie over de burnpits op gang nadat oud-militair en jurist Ferre van de Nadort een oproep had geplaatst aan oud-militairen hun gezondheidsklachten te delen. Twee maanden na de oproep ontving Van de Nadort nog steeds reacties, in totaal meer dan driehonderd.  De meeste klachten gingen over de missie in Afghanistan. 

Eerder gaf Bijleveld aan dat haar ministerie niet bekend was met de gezondheidsklachten van defensiepersoneel. Een woordvoerder van Defensie nuanceerde dat later door te stellen dat Nederlandse militairen in Afghanistan wel degelijk zorgen hadden over de luchtkwaliteit op de missie.

MEER LEZEN

Ferre van de Nadort heeft zich vastgebeten in de kwestie van vuilverbranding in de openlucht op legerkampen: de burnpits. ‘Ik wil het zwijgen bij Defensie over giftige afvalrook doorbreken’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden