Defensie onderzoekt mogelijke financiële misstanden op Vliegbasis Eindhoven

Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke 'financiële integriteitsschendingen' op Vliegbasis Eindhoven. Het personeel is hierover woensdag ingelicht.

Beeld anp

'Als de meldingen kloppen gaat het om ernstige misstanden, daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken', aldus de commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan in een verklaring.

Naar verluidt zouden er meerdere personen bij betrokken zijn. Een woordvoerder wilde tegenover persbureau ANP verder niet ingaan op de precieze aard van de misstanden in verband met het onderzoek.

Er volgt nu op advies van de marechaussee eerst een intern onderzoek naar de mogelijke fraude. Als er strafbare feiten zijn gepleegd volgt aangifte bij de marechaussee. Boekholt-O'Sullivan: 'We onderzoeken nu de feiten. Aan de hand van de feiten worden de vervolgstappen bepaald.'

Militaire operaties

De kolonel voert sinds begin vorige maand bevel over de vliegbasis. Ze werd al kort na haar aantreden geconfronteerd met de zaak, laat een woordvoerder van het ministerie weten aan ANP.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Bovendien verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport.

Bij de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd mensen van wie 95 procent militair. Vorig jaar werden hiervandaan ruim 17 duizend militairen en 5 miljoen kilo vracht vervoerd.

Bij Defensie werden vorig jaar 417 meldingen van vermoedelijke integriteitsschendingen gedaan. Het gaat dan voornamelijk om misdragingen in de privé-sfeer, ongewenste omgangsvormen en financiële schendingen. Er werden uiteindelijk 284 integriteitsschendingen geconstateerd die leidden tot het ontslag van 114 ambtenaren.

Bij Defensie worden meer mensen ontslagen om integriteitsschendingen dan bij de rest van de overheid, doordat er veel striktere normen gelden. Vorig jaar verloren zeventig mensen bij Defensie om deze reden hun baan.

Kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan

Ze heeft nooit een straaljager bestuurd en is geen man van middelbare leeftijd. Dus gingen er enkele wenkbrauwen omhoog bij de installatie van Boekholt-O'Sullivan als commandant van de vliegbasis Eindhoven. Lees hier het profiel (+).

Kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan krijgt in juni dit jaar het commando van Vliegbasis Eindhoven overgedragen van vertrekkend kolonel Johan van Soest. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.