Defensie onderzoekt dood Afghanen

amsterdam Nederlandse helikopters hebben donderdagavond bij een actie in Afghanistan mogelijk vier bevriende tribale strijders gedood. Acht bevriende strijders raakten gewond....

Bij het plaatsje Chenar Tu, zo’n 35 kilometer ten noordoosten van de Nederlandse basis in Tarin Kowt, werd donderdagavond een Afghaanse politiepost belaagd door de taliban. Daarop werd door de Afghaanse autoriteiten luchtsteun aangevraagd.

Twee Nederlandse Apaches werden naar de belegerde post gestuurd en hebben geschoten, aldus de woordvoerder. ‘Achteraf blijkt dat tribale strijders uit de dorpen waren gekomen die de kant van de politie hadden gekozen. Het was een heel diffuse situatie. Het valt niet uit de sluiten dat de tribale strijders slachtoffer zijn geworden van de Apaches.’

Defensie probeert zo spoedig mogelijk achter de toedracht van het incident te komen. Onderzocht wordt of de Afghanen zijn gedood door de Nederlandse helikopters of door de taliban. Bij het onderzoek is ook de marechaussee betrokken. De acht gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Het Apache-detachement dat opereert vanaf de basis in Tarin Kowt wordt medio volgende maand teruggebracht van zes naar vier helikopters, zo schreven de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Ter compensatie zullen twee extra F-16’s in Nederland paraat staan die binnen drie weken kunnen invliegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden