Defensie lokt soldaten met bonus en snuffelstage

Over een ‘Uruzgan-effect’ kan de woordvoerder niks zinnigs zeggen, maar het personeelstekort baart grote zorgen...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

AMSTERDAM Het ministerie van Defensie experimenteert met onorthodoxe maatregelen om dit jaar zesduizend vacatures te vullen. De kans dat dit getal wordt gehaald is nihil, stellen betrokkenen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het stijgende tekort aan militairen.

De missie in Uruzgan heeft volgens Defensie zowel een positief als een negatief effect op de personeelswerving. Ouders en leraren adviseren potentiële rekruten te wachten met solliciteren, maar de jongeren die zich wel aanmelden zijn beter geïnformeerd en gemotiveerder dan vroeger. ‘We weten niet naar welke kant de wijzer uitslaat’, zegt een woordvoerder.

Hij reageert op een uitspraak van een luchtmachtofficier op een banenbeurs. Die vertelde afgelopen weekeinde in het programma Zembla dat na elk incident in Uruzgan het aantal aanmeldingen de volgende dag ‘tot 25 procent’ lager is. Defensie ontkent dit niet, maar stelt dat over een heel jaar niets zinnigs is te zeggen over een Uruzgan-effect.

Defensie maakt zich grote zorgen over de personeelstekorten. Staatssecretaris De Vries (CDA) diende begin deze maand een voorstel in, dat vooral de uitval tijdens de sollicitatieprocedure en opleiding moet verkleinen, en het vertrek van ontevreden militairen moet terugdringen.

De kern: kortere procedures, meer maatwerk, meer loopbaanbegeleiding, en stevige bonussen voor schaarse functionarissen. Zo kan een militair die voor de derde of vierde keer wordt uitgezonden kiezen voor een extra beloning of voucher.

Veel wordt verwacht van het uitkeren van 1.000 euro bonus aan militairen die een nieuwe collega aandragen. Andere ideeën: het toelaten van herintreders en uitbreiding van de samenwerking met roc’s. Daar kunnen leerlingen sportinstructie of maatschappijleer krijgen van Defensiepersoneel. Zij kunnen zich ook inschrijven voor een opleiding Vrede & Veiligheid, een soort snuffelstage bij Defensie. Het nieuwste idee: een 24 uursopvang bij roc’s. Een soort internaat waar Defensie potentiële drop-outs weer discipline en regelmaat bijbrengt. Wellicht besluit een deel van hen militair te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden