Defensie kritiseert boek Couzy over bevelhebberjaren

Het ministerie van Defensie is ongelukkig met het boek dat generaal Couzy heeft geschreven over zijn jaren als bevelhebber van de landmacht....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Couzy draagt op 4 juli zijn functie over. Die dag zal ook zijn boek Mijn jaren als bevelhebber in de winkel liggen. De generaal beschrijft de interne verhoudingen binnen de krijgsmacht en zijn talloze aanvaringen met de politiek.

Couzy blijft nog tot 1 augustus in dienst van het ministerie. Tot die tijd draagt zijn baas, minister Voorhoeve van Defensie, de verantwoordelijkheid voor wat Couzy in zijn functie doet. Een woordvoerder van Defensie ziet het schrijven van het boek als een privé-aangelegenheid.

'Het valt nog te bezien of dit ook het functionele optreden van Couzy raakt', aldus de woordvoerder. Volgens hem kan de Tweede Kamer er wel over oordelen en er vervolgens de minister over aanspreken. 'Het is voorbarig om daar nu al op vooruit te lopen', aldus Defensie.

Couzy staat erom bekend dat hij niet veel op heeft met de politiek. Na de val van Srebenica zei hij tijdens een persbijeenkomst in Zagreb dat Dutchbat geen genocide had waargenomen. Minister Voorhoeve probeerde die opmerking te nuanceren.

In februari berispte Voorhoeve de bevelhebber omdat hij zonder vooroverleg luitenant-kolonel Karremans tot kolonel had bevorderd. Het PvdA-kamerlid Zijlstra noemde dit provocerend gedrag. Karremans speelde een hoofdrol in Dutchbat toen de Moslim-enclave Srebrenica viel.

In 1994 zei Couzy dat het volgende kabinet (het huidige kabinet-Kok) niet langer kon rekenen op de onbegrensde loyaliteit van het leger, als het kabinet te weinig begrip zou tonen voor de problemen die samenhangen met de reorganisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden