NieuwsMisstanden defensie

Defensie geeft twee slachtoffers van treiterzaak Schaarsbergen twee ton

Defensie heeft twee van de drie slachtoffers in de treiter- en misbruikzaak bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen 200 duizend euro per persoon uitgekeerd als schadeloosstelling. Dat blijkt uit stukken in het strafdossier tegen de negen verdachten. 

De Oranjekazerne in Schaarsbergen waar de misstanden zouden zijn gebeurd. Beeld fff

De militaire vakbond AFMP bevestigt berichten van de Telegraaf en het AD dat het ministerie heeft geschikt met het tweetal. De bond wil echter niet ingaan op de hoogte van de schadevergoeding.

De slachtoffers zouden vijf jaar geleden door negen (voormalige) militairen van de kazerne zijn vernederd, aangerand, mishandeld en bedreigd. Zij verklaarden vorig jaar in de Volkskrant dat ze structureel werden gepest en mishandeld, en tijdens een ontgroeningsritueel werden aangerand.

Een van hen zei het slachtoffer te zijn geweest van verkrachting. De drie militairen meldden zich in 2013 bij hun commandant, die vervolgens een intern onderzoek instelde.

Volgens AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels is het niet vreemd dat de zaak al voor een eventuele behandeling door de strafrechter is afgedaan. ‘Deze jongens hebben ernstige letselschade opgelopen’, aldus Snels. ‘Er is uit de onderhandelingen met Defensie een schikkingsbedrag gekomen dat voldoende is om de schade af te dekken en een nieuwe start in het leven voor mogelijk te maken.’

Militairen van de Luchtmobiele Brigade geven een demonstratie tijdens de viering van het 20-jarig jubileum van de brigade.Beeld ANP

Aangifte verdachten

Het nieuws over de schikking komt nadat eerder deze week bekend werd dat de negen verdachten aangifte gaan doen tegen de vermeende slachtoffers. Volgens hun advocaat Michael Ruperti zeggen de militairen dat de beschuldigingen zijn verzonnen en treft hen geen enkele blaam.

Naar verwachting deze of volgende week beslist het Openbaar Ministerie of de militairen worden vervolgd voor de beschreven misstanden. Ruperti zegt dat de timing van de tegenaangifte toeval is. ‘We willen niet wachten op de vervolgingsbeslissing van het OM', aldus de advocaat. 'Mijn cliënten hebben het gevoel dat ze ten onrechte worden beschuldigd. Ik heb ze geadviseerd om dan een tegenaangifte te doen wegens smaad en laster.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden