Defensie gaat op scholen rekruteren

Defensie gaat rekruteren op scholen om het personeelstekort tegen te gaan. Ook is het mogelijk dat militairen les gaan geven in vakken als maatschappijleer, sport, omgangsvormen en ‘normen en waarden’....

Van onze verslaggever

Dat heeft generaal Hans Leijh, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de krijgsmacht, woensdagavond gezegd in het actualiteitenprogramma Netwerk.

De landmacht, de luchtmacht en de marine hebben elk jaar behoefte aan ruim zevenduizend rekruten. Dat lukt al jaren niet. In 2006 werden tweeduizend militairen te weinig geworven. Het tekort kan problemen opleveren bij toekomstige militaire missies, zoals nu in Afghanistan.

Defensie heeft inmiddels contact met zo’n dertig regionale opleidingscentra (roc’s). De samenwerking met de scholen moet in 2008 beginnen.

De krijgsmacht wil scholieren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar een leertraject aanbieden, bijvoorbeeld in de technische, medische of ict-sector. Tijdens de opleiding moeten leren en werken worden gecombineerd, aldus generaal Leijh. Daarna volgt gegarandeerd een baan bij een van de krijgsmachtdelen.

Vooral op het gebied van technisch geschoold personeel zit defensie met een gat. Het ministerie van Defensie onderzoekt of technisch personeel beter moet worden beloond. Daarbij wordt gedacht aan meer marktconforme salarissen.

Om personeel te werven loopt bij de krijgsmacht al enige tijd het project De Uitdaging. Dat moet probleemjongeren voorbereiden op een baan of een opleiding in het leger. Het project draait vooral om het bijbrengen van discipline.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden