Defensie erkent seksueel misbruik bij militair Ronald Vreeburg op Militaire School

Defensie erkent dat er sprake was van seksueel misbruik bij militair Ronald Vreeburg in 1982. Staatssecretaris Barbara Visser schrijft dat vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een door Visser ingesteld intern onderzoek blijkt dat van twee militairen aannemelijk is gemaakt dat ze meededen aan het misbruik op de Koninklijke Militaire School.

Ronald Vreeburg.Beeld Lenny Oosterwijk

Beide mannen werken nog bij Defensie, maar worden niet ontslagen. Volgens de staatssecretaris is dat juridisch niet meer mogelijk, omdat de zaak is verjaard. 'In deze zaak is dat strijdig met mijn gevoel van rechtvaardigheid', aldus Visser. 'Dit gedrag hoort absoluut niet thuis bij Defensie, ruim 35 jaar geleden niet en nu niet.' De mannen worden wel aangesproken op hun ontoelaatbare gedrag 'op het hoogste niveau'. Een woordvoerder van Defensie wil niet ingaan op de situatie van de militairen noch op aantallen genoemd in het rapport.

Opgelucht

Oud-militair Vreeburg is opgelucht dat eindelijk wordt erkend wat hem is aangedaan. 'Al had ik wel verwacht dat de commissie de vijf daders had kunnen aanwijzen, zeker omdat er zoveel omstanders waren.' Dat er geen straffen volgen vindt hij teleurstellend. 'En dat sommigen zich niets kunnen herinneren, zie ik als een manier om hier mee weg te komen.'

Vreeburg vertelde eerder in de Volkskrant dat hij in 1982 op de Koninklijke Militaire School in Weert door vijf soldaten ten overstaan van groepsgenoten werd vastgebonden op zijn bed en seksueel werd misbruikt. Nadat hij melding deed bij de pelotonsleiding werd hij naar eigen zeggen weggestuurd en werd de zaak in de doofpot gestopt. Zijn belagers bleven onbestraft. Toen hij zich 2015 opnieuw meldde bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, kreeg hij te horen dat alles was verjaard.

Veel militairen bleken achteraf al jaren op de hoogte te zijn van het misbruik. Een collega die destijds met Vreeburg op school zat, schreef hem: 'Ik denk dat alle pelotonsleden kennis droegen van de zaak.' Dezelfde man schreef dat zijn 'maag zich omdraaide' nu hij eraan terugdacht.

Onderzoeksrapport

Defensie stelde naar aanleiding van Vreeburgs relaas in de Volkskrant (+) een onderzoek in. In totaal werden negentien betrokkenen gehoord, blijkt uit het onderzoeksrapport dat door Vreeburg is ingezien. Verschillende militairen zeiden tegenover de onderzoekscommissie dat tijdens het incident tien tot vijftien mannen in de slaapzaal aanwezig waren.

Het onderzoek was lastig doordat de commissie moest werken met herinneringen aan een gebeurtenis van 35 jaar geleden. Van twee militairen werd uiteindelijk aannemelijk geacht dat ze deelnamen aan het misbruik- deels door een eigen verklaring, deels door verklaringen van omstanders.

De onderzoekscommissie kon zoveel jaar na dato niet met zekerheid vaststellen dat Vreeburg het misbruik in 1982 direct had gemeld. Zo zei de groepscommandant dat hij zich niets van de zaak kon herinneren. Wel is er een militair die claimt dat hij twee weken na het voorval door de groepscommandant werd aangesproken en te horen kreeg dat ze dit soort dingen voortaan niet meer moesten uithalen.

Protocollen verbeteren

Dat Vreeburg zich in 2015 bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en de marechaussee meldde, staat wel vast. Volgens de onderzoekscommissie hebben beiden toen 'volgens protocollen' gehandeld door te zeggen dat de zaak was verjaard. Staatssecretaris Visser laat nu onderzoeken of die protocollen moeten worden verbeterd. 'Defensie had de melder als slachtoffer beter moeten ondersteunen', aldus Visser.

Naar aanleiding van een andere misbruikzaak binnen Defensie - op de kazerne in Schaarsbergen - loopt er nog een onderzoek naar de verbetering van het meldingssysteem, de meldingsbereidheid en de nazorg aan slachtoffers. De zaak van Ronald Vreeburg wordt in de toekomst gebruikt bij de training van nieuwe militairen.

Ronald Vreeburg had het misbruik tijdens zijn militaire opleiding 'in een hokje' weggestopt. De uitnodiging voor een reünie bracht alles weer boven. Ook na 33 jaar is er woede, verdriet en schaamte. Nu nog gerechtigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden