Defensie blijft toch eigen catering doen in legerkantines

Defensieminister Jeanine Hennis gaat de catering van de krijgsmacht toch niet uitbesteden aan de markt. De 900 cateringmedewerkers blijven ambtenaar nu Defensie terugkomt op een bijna vijftien jaar oud plan om legerkantines door commerciële cateraars te laten runnen. Uitbesteding blijkt toch duurder dan wanneer Defensie de catering zelf blijft doen, schrijft Hennis (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De keuken van de Karel Doorman, het grootste schip van de Koninklijke Marine.Beeld anp

Zo zouden alle medewerkers gecompenseerd worden als hun salarissen omlaag zouden gaan, wanneer ze voor hevig geïnteresseerde marktpartijen zoals Albron of Sodexo zouden gaan werken. Dergelijke kosten terugverdienen kost twintig jaar, stelt Hennis. 'Daarmee is de uitbesteding niet langer zinvol.'

Vorige kabinetten hadden sinds 2001 het voornemen de Defensiecatering aan de markt te laten. Maar in het regeerakkoord van 2012 van Rutte II staat: 'Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven.'

Vooral PvdA-minister van Sociale Zaken Asscher maakte zich hard voor deze belofte, maar leed een halve nederlaag toen wel duizenden schoonmakers ambtenaar werden, maar het cateringpersoneel van Defensie over zou moeten stappen naar de markt.

'Hoogwaardige dienstverlening'

Dat is wegens de complexiteit van catering, was de uitleg van minister Stef Blok die voor de ambtenaren verantwoordelijk is. In een Kamerdebat in oktober vorig jaar noemde de minister van Rijksdienst catering 'hoogwaardige dienstverlening' die logistiek ingewikkeld is en waarbij hygiëne en voedselveiligheid moeilijk te waarborgen zijn.

Een deel van de Kamer kon Blok niet volgen en steunde een motie van de SP om Defensiecateraar Paresto, met een jaaromzet van bijna 90 miljoen de vierde cateraar van Nederland, gewoon in overheidshanden te laten. De motie kreeg alleen steun van de ChristenUnie, GroenLinks, SGP, PvdD, Kuzu/Öztürk en 50Plus en werd verworpen.

Minister Jeanine HennisBeeld anp

Tegelijk, eind vorig jaar, waarschuwden militaire vakbonden minister Hennis dat uitbesteding geen bezuiniging maar minstens vijftien jaar een verliespost op zou leveren. Want om de belofte uit het regeerakkoord waar te maken, zouden de defensiecateraars minstens vijf jaar hun baan en salaris houden. Kosten die de nieuwe cateraar waarschijnlijk aan de klant, Defensie, zou doorberekenen. Bovendien zouden ambtenaren die niet mee zouden gaan naar de markt, compensatie krijgen.

De bonden zijn steeds fel tegen uitbesteding geweest. Personeel wil volgens militaire vakbond vakbond VBM ook helemaal niet naar de markt. Hennis geeft de bonden nu gelijk, maar de uitbesteding van de Defensie-catering is niet helemaal van de baan. 'Het is onveranderd mijn intentie cateringdiensten op termijn meer in samenwerking met de markt te laten uitvoeren', schrijft de bewindsvrouw aan de Kamer. 'Dat zal geleidelijk gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden