Defensie bekroont majoor Tuinman met Nationale Willems-Orde

Het ministerie van Defensie hijst Afghanistanveteraan en commando Gijs Tuinman (34) komend najaar op het schild als nieuwe nationale oorlogsheld. Hij krijgt in oktober de Militaire Willems-Orde uitgereikt, de allerhoogste dapperheidsonderscheiding van de krijgsmacht, die de afgelopen zestig jaar slechts eenmaal werd uitgereikt. De toekenningsprocedure, die jaren vergt, is zo goed als afgerond; alleen koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten. Dit bevestigen goed ingevoerde bronnen aan de Volkskrant. 

Majoor Gijs Tuinman.Beeld Veteranendag.nl

Met de onderscheiding wil Defensie het blazoen van de dragers van de Willems-Orde oppoetsen. De enige andere nog actief dienende drager, Marco Kroon, voldoet niet langer als uniek uithangbord voor Defensie, zeggen ingewijden.

Kroon in opspraak
Kroon, nu als commando in Mali, raakte sinds zijn onderscheiding in mei 2009 meermalen in opspraak wegens vermeend drugs- en wapenbezit en beledigende uitlatingen over het Koninklijk Huis. Majoor Tuinman is eind vorig jaar na een kort dienstverband als consultant bij Deloitte nadrukkelijk gevraagd terug te keren naar Defensie, zodat hij het nieuwe boegbeeld van de krijgsmacht kan worden. Behalve Kroon (43) leven nog vier dragers van de Willems-Orde, maar allen zijn ouder dan 90.

Echt verdiend
Dat Tuinman de eervolle onderscheiding ook echt heeft verdiend staat buiten kijf, vertellen de betrokkenen aan de Volkskrant. Tuinman wordt vooral geroemd om zijn optreden op 6 september 2009 bij de plaats Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. Die dag leidt hij een gecombineerde groep commando's en mariniers die de zwaar gewonde korporaal Kevin van de Rijdt proberen te redden, terwijl zij van drie kanten onder vuur worden genomen door Taliban. Van de Rijdt overleeft de aanval niet, maar het optreden van de mannen wordt als tekenend gezien voor het Korps Commandotroepen: never leave a man behind.

Zes ondergeschikten van Tuinman kregen vorig jaar april het Bronzen Kruis (de op twee na hoogste militaire onderscheiding) opgespeld voor hun uitzonderlijk moedige optreden in september 2009. Tuinman krijgt de allerhoogste onderscheiding voor zijn 'charismatische leidende rol' in de reddingsactie en het voorkomen van meer slachtoffers onder Nederlanders. 'Als je zijn dossier leest, springen de tranen je soms in de ogen', vertelt een betrokkene. 'Hij blijft koel onder alle omstandigheden en neemt op natuurlijke wijze de leiding.

Zijn naam valt op in meerdere verslagen over de special forces, ook in operaties die geheim moeten blijven.' Tuinman heeft vanwege een eerdere heldendaad in Afghanistan in 2006 ook al een Bronzen Leeuw op zijn borst (de op één na hoogste militaire onderscheiding).

Lang proces
Het toekennen van de Willems-Orde is een lang en zorgvuldig proces. Bijna vijf jaar lang hebben minstens drie legercommissies gesproken over Tuinmans daden, voordat onlangs het groene licht kwam. Minister Hennis van Defensie en de hoogste krijgsmachtcommissie voor dapperheidsonderscheidingen zijn nu akkoord. Tuinmans huldiging wordt dit najaar groots gevierd. De koning en de hele Eerste en Tweede Kamer worden uitgenodigd voor de ceremonie, die waarschijnlijk live op tv te zien zal zijn.

Militairen marcheren met het vaandel van de Willems-Orde. ArchieffotoBeeld ANP
Beeld anp
Marco KroonBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden