Update

Defensie: bedreigingen Taliban is angstzaaien

De bedreiging van de Taliban dat de Nederlandse politietrainers die naar Afghanistan vertrekken op hun dodenlijst staan, past voor het ministerie van Defensie in het beeld van angstzaaien.

ANP/Redactie
Gerrit van de Kamp, voorzitter politievakbond ACP. © ANP Beeld
Gerrit van de Kamp, voorzitter politievakbond ACP. © ANP

Volgens een woordvoerder van Defensie is Nederland zich bewust van de risico's die gepaard gaan met de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, en worden die goed in de gaten gehouden. Defensie is ervan overtuigd dat de plannen kunnen worden uitgevoerd om in Kunduz Afghaanse agenten op te leiden en te helpen bij de opbouw van de rechtsstaat.

'Niet onverwacht'
Voor de politiebonden ACP en NPB komen de bedreigingen niet onverwacht. 'Je moet je hierdoor niet te snel laten intimideren', vindt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. 'Wij hadden dit soort bedreigingen wel verwacht', vertelt hij. 'Onze mensen gaan in september naar Afghanistan. We hadden daarom al aan de minister gevraagd om in augustus een veiligheidsanalyse te maken en daarbij te vermelden welke bedreigingen er zijn en welke maatregelen daar tegenover staan.'

Met open armen

Voorzitter Han Busker van politiebond NPB stelt dat het naïef zou zijn om te verwachten dat iedereen de Nederlandse missie met open armen zou ontvangen. Hij zegt nu slecht te kunnen beoordelen hoe serieus deze bedreiging is. 'Je moet uiteindelijk op basis van de juiste gegevens een afweging maken of je het wel of niet doet', zegt hij doelend op de missie.

Minder veilig
Iedereen kan volgens Busker waarnemen dat de veiligheid in Afghanistan de afgelopen tijd 'niet verbeterd of eigenlijk verslechterd is'. Busker: 'Daarom houden we de ontwikkelingen goed in de gaten.' Ook de NPB-voorman wil de veiligheidsanalyse in augustus bekijken, voordat hij een definitief standpunt bepaalt.

Zowel Van de Kamp als Busker geeft aan dat de politiek uiteindelijk besluit over het lot van de politiemissie naar Afghanistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden