Update

Defensie: alle opties open voor Kroon

Defensie gaat binnenkort met kapitein Marco Kroon overleggen over zijn toekomstige functie bij de krijgsmacht nu er een einde is gekomen aan de rechtszaak tegen hem. Alle opties zijn daarbij open. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie in een reactie op het besluit van het Openbaar Ministerie om geen hoger beroep aan te tekenen in zaak tegen Kroon. De militair werd op 22 april vrijgesproken van het bezit van cocaïne en MDMA.

Marco Kroon Beeld anp

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vond niet bewezen dat de drager van de Militaire Willemsorde de drugs voorhanden heeft gehad. Wel werd Kroon veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf voor het bezit van vier stroomstootwapens, waarvan hij er drie heeft doorgeleverd.

'Na grondige bestudering van het vonnis van de rechtbank Arnhem is het Openbaar Ministerie van mening dat het gerechtshof (naar alle waarschijnlijkheid) niet tot een ander oordeel zal komen', aldus het OM maandag. Een veroordeling wegens drugsbezit had Kroon zijn baan bij Defensie kunnen kosten, omdat daar een zerotolerancebeleid geldt. Ook het behoud van de Willemsorde, die hij kreeg voor zijn heldhaftige optreden tijdens een missie in Afghanistan, had dan ter discussie kunnen staan. Kroon heeft altijd ontkend drugs te hebben gebruikt. Defensie is blij dat voor de kapitein een eind is gekomen aan een periode van onzekerheid, zei de woordvoerder.

Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops reageerde Kroon maandag 'ingetogen' toen hij hem informeerde dat justitie de vrijspraak voor het bezit van drugs niet meer gaat aanvechten. 'Wij waarderen het dat het OM deze beslissing voor dodenherdenking heeft genomen', zei Knoops. 'Nu staat hij toch anders bij de koningin tijdens de herdenking.'

De advocaat verwacht dat Defensie nu snel met zijn cliënt om tafel gaat. 'Hij heeft gewacht met solliciteren totdat zijn strafzaak was afgelopen. Marco hoopt nog een keer als commandant op missie te gaan', aldus Knoops. Defensie bevestigt spoedig met Kroon te zullen spreken over de wensen en de mogelijkheden op dit moment, zoals dat met iedere militair gebeurt. Militairen veranderen meestal rond de drie jaar van functie. Kroon was de afgelopen periode niet geschorst maar vervulde een administratieve functie.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.