Nieuwsdefecte kolencentrale

Defecte kolencentrale is opsteker voor klimaatminister Wiebes

Luchtopname van de kolengestookte energiecentrales van EON en Engie op de eerste Maasvlakte. De Engie-centrale kampt nu met een mysterieus defect.Beeld Irvin van Hemert / ANP

De een zijn dood is de ander zijn brood. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zal zich heimelijk in de handen wrijven nu een van de twee kolencentrales op de Maasvlakte kaduuk is. De vervuilende elektriciteitsfabriek kampt met een mysterieus defect en ligt al sinds begin dit jaar stil. Dit komt Wiebes prima uit, want dat scheelt een heleboel CO2-uitstoot.

De klimaatminister staat onder grote druk om de landelijke CO2-uitstoot nog dit jaar drastisch te verminderen. In december bevestigde de Hoge Raad in een baanbrekend arrest dat Nederland de schadelijke emissies in 2020 met 25 procent moet verlagen ten opzichte van 1990. Dat reductiedoel lijkt volstrekt onhaalbaar. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft becijferd dat het kabinet waarschijnlijk niet verder komt dan een emissiereductie van 20 tot 21 procent.

Het eindoordeel van de Hoge Raad in de Urgenda-rechtszaak dwingt het kabinet tot het nemen van extra uitstootverminderende maatregelen. De defecte kolencentrale is daarom een enorme opsteker voor verantwoordelijk minister Wiebes. Elektriciteitscentrales die draaien op steenkool zijn de grootste CO2-producenten van Nederland. Met het oog op het Urgenda-vonnis besloot Wiebes al de Amsterdamse kolencentrale vroegtijdig te sluiten. De Rotterdamse centrale die nu buiten bedrijf is, stoot normaal gesproken 3,2 megaton CO2 per jaar uit. Dat is bijna de helft van de CO2-emissies die het kabinet nog moet zien te lozen om aan het eind van het jaar op 25 procent reductie uit te komen.

De Engie kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam.Beeld Foto Raymond Rutting / de Volkskrant

Hoe lang het nog duurt om de centrale te repareren is onduidelijk. De eigenaar wil geen commentaar geven. Volgens de goed in de energiemarkt ingevoerde Energeia-journalist Remco de Boer blijft de centrale nog tot half april buiten bedrijf. Ook aan het begin van de zomer zou hij weer maanden stil liggen, mogelijk voor groot onderhoud. Elke dag dat de centrale uit staat, is CO2-winst voor Wiebes.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee wil het defect aangrijpen om de centrale voorgoed uit bedrijf te nemen. Hij heeft Wiebes donderdag gevraagd de Tweede Kamer per brief op de hoogte te stellen van de mogelijkheden daartoe.

Stroomvoorziening niet in gevaar

De Nederlandse elektriciteitsvoorziening is door het onverwachte uitvallen van de Rotterdamse centrale niet in gevaar, laat netwerkbeheerder Tennet weten. Nederland heeft veel overcapaciteit in de elektriciteitsproductie. De stroom die de Maasvlakte-centrale normaal gesproken levert, komt nu voornamelijk van gascentrales. Die stoten in verhouding veel minder CO2 uit dan kolencentrales.

Het zit Wiebes ook op andere vlakken mee. De winter is tot nu toe erg warm, waardoor huishoudens minder aardgas verstoken. Ook de maatregelen die collega-minister Schouten neemt om de stikstofcrisis te beteugelen geven Wiebes een steuntje in de rug: de snelheidsverlaging naar 100 km per uur die in maart ingaat, het verhogen van het waterpeil in veengebieden en het uitkopen van veehouders helpen ook de CO2-uitstoot te verlagen.

Vrijdagochtend sprak Wiebes met Urgenda-directeur Marjan Minnesma over de voortgang van zijn CO2-reductiemissie. Binnenkort zal hij de Tweede Kamer daar meer over melden. Gezien alle eerder genoemde meevallers kon Wiebes de klimaatactiviste waarschijnlijk verblijden met een opgewekt verhaal. Het was dan ook ‘een heel plezierig gesprek’, liet hij na afloop weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden