Deetman wordt burgemeester van Den Haag

Tweede-Kamervoorzitter Deetman (CDA) volgt Havermans op als burgemeester van Den Haag. Formeel is er nog niets rond. De vertrouwenscommissie van de gemeente is pas donderdagavond geïnstalleerd en de commissaris van de koningin krijgt over een week de profielschets....

MILJA DE ZWART

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

CDA-kamerlid Bukman volgt Deetman op als kamervoorzitter. Met Bukman is een persoon gevonden die voor alle partijen, ook voor de VVD, aanvaardbaar is.

De regel is dat de grootste fractie in de Tweede Kamer de voorzitter levert. Maar de PvdA voelt daar weinig voor. De sociaal-democraten willen dat de voorzitter van de Eerste Kamer, de PvdA'er Tjeenk Willink, volgend jaar W. Scholten opvolgt als vice-voorzitter van de Raad van State. De PvdA zou de kans op die functie verspelen als zij nu het voorzitterschap van de Tweede Kamer claimt.

VVD en D66 leggen zich neer bij de oplossing. De VVD is in grootte de derde fractie in de Tweede Kamer, na het CDA, en kan dus amper bezwaar maken. Bovendien azen de liberalen op de voorzittersstoel in de Eerste Kamer, als Tjeenk Willink vertrekt. Oud-minister Wiegel geldt als de belangrijkste kandidaat.

Toch moeten de liberalen wel iets wegslikken. In het kabinet is even ter sprake geweest dat Den Haag (CDA) en Utrecht (VVD) van politieke kleur zouden wisselen. Het steekt de VVD ook dat 'het CDA altijd alles wil', aldus een ingewijde. De liberalen troosten zich met de gedachte dat het palet van politieke kleuren slechts korte tijd wordt gedomineerd door het CDA.

De voorzitter van de beide Kamers der Staten-Generaal en de vice-voorzitter van de Raad van State zijn de belangrijkste adviseurs van de koningin. Tot half 1997 blijven twee van die drie posten in CDA-handen, maar daarna wordt de verdeling PvdA (Raad van State), CDA (Tweede Kamer), VVD (Eerste Kamer). In het verkiezingsjaar 1998 kan de partij die dan als grootste uit de bus komt het voorzitterschap van de Tweede Kamer opeisen.

Zie ook pagina 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden