Deetman: mogelijk meer geweld in katholiek tehuis Sint Joseph

Er zijn aanwijzingen dat in huize Sint Joseph in het Limburgse Cadier en Keer meer sprake was van fysiek geweld door broeders dan in andere tehuizen. Wim Deetman verklaarde dat woensdag in de rechtbank in Breda. Daar loopt een zaak van een oud-leerling van Sint Joseph die een schadevergoeding eist voor het geweld.

Oud-Tweede Kamervoorzitter Deetman deed onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij benadrukte dat hij geen onderzoek deed naar ander geweld. Wel kwam hij aanwijzingen daarvoor tegen in onder meer notulen van de priestercongregatie. De commissie-Deetman kon het eigen archief van Sint Joseph niet vinden.

Seksueel misbruik
De zaak draait om een oud-leerling die eerder 25.000 euro ontving vanwege seksueel misbruik in Sint Joseph. Hij wil nu van de congregatie van het Heilig Hart ook compensatie voor fysiek geweld. Op latere leeftijd stortte de man in en belandde in een rolstoel. Ook kreeg hij een posttraumatische stressstoornis. Door arbeidsongeschiktheid is de vermogensschade berekend op ruim 2 ton.

Deetman kwam ook verslagen tegen van het herdenken van overleden broeders. 'Daarin werd gezegd dat een broeder streng was en jongeren al snel over de knie legde. Dat vonden wij bijzonder in een in memoriam en wijst erop dat dat voor een broeder geen incident was.''

Moeilijke kinderen
Deetman gaf wel aan dat in de instellingen niet de makkelijkste leerlingen werden geplaatst. Er zaten bijvoorbeeld ook veroordeelde kinderen. Het viel de commissie ook op dat in de kelder van Sint Joseph een cel was. 'Dat werd ook gebruikt. Het viel op: het is niet normaal als je als instelling een cachot hebt.'

De congregatie sprak eerder de beschuldigingen tegen en zegt dat de feiten zijn verjaard. Het mogelijke slachtoffer zat van 1964 tot 1971 in het tehuis.

Sinds de onderzoeken van de commissie-Deetman kwam er ook een stroom aan meldingen op gang over fysiek en geestelijk geweld bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Het meldpunt wil daarover meer onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden