Deense visserij op sprot tast haringstand aan

Greenpeace is uit op de ontmanteling van de Deense industrievisserij. Bij de vangst van sprot, bestemd voor de verwerking tot vismeel en visolie, worden grote hoeveelheden jonge haring gevangen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Ook de grote haringrederij Vrolijk in IJmuiden wil dat aan dit grootschalig leegscheppen van de zee een einde wordt gemaakt. 'Het grote publiek denkt dat de haringvisserij, dus ook wij, de boosdoener is', zegt A. de Graaf van de rederij. 'Wij willen eventueel nadenken over de vraag of we met Greenpeace kunnen samenwerken om aan deze misstand een einde te maken.'

Greenpeace heeft de hand gelegd op een voorstudie van de haringspecialisten van de Europese Commissie. Daaruit blijkt dat er vijfhonderdduizend ton volwassen haring in de Noordzee zit. Om de haring in stand te houden, is minimaal achthonderdduizend ton nodig.

De ministers van visserij in de Europese Unie nemen eind dit jaar een besluit over de hoeveelheid vis, waaronder haring, die per lidstaat in 1997 gevangen mag worden. Als de uitgelekte gegevens van de biologen ook daadwerkelijk kloppen, moet volgens Greenpeace in 1997 een jaar lang geen haring worden gevangen.

Greenpeace vindt het dramatisch dat de haringstand nu al ver onder het biologisch minimum is gezakt. De situatie begint te lijken op die in de jaren 1977 tot 1983, toen er in de Noordzee niet mocht worden gevist op haring omdat die dreigde uit te sterven.

Nederland, Engeland, Duitsland en België betichten Denemarken al jaren van een onverantwoorde industriële visserij. De Denen op hun beurt nagelen Nederland aan de schandpaal omdat de boomkorvisserij de zeebodem verstoort. De sleepnetten van de boomkorvisserij schrapen over de grond en verstoren al het bodemleven, soms enkele keren per jaar.

De klaagzang van de lidstaten over de Deense vismethoden houdt de Europese Commissie bezig. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij denkt de Europese Commissie na over een voorstel om ook quota in te stellen voor jonge haring.

Als de Deense visserij het quotum heeft opgevist, moet dit leiden tot een totaalverbod op de haringvangst. In hoeverre het nadenken van Brussel ook op korte termijn leidt tot een voorstel, weet een woordvoerder van het ministerie niet. 'Het is nog vaag.'

Volgens De Graaf van haringrederij Vrolijk is een klein percentage bijvangst jonge haring in de Deense industriëe visvangst niet zo erg. 'Maar soms wordt onder het mom van de vangst op sprot wel 50 procent jonge haring gevangen. Wij vermoeden dat ze gewoon alle grote visscholen vangen, of het nu consumptievis is of niet. Zolang wij royale quota voor haring hebben, is het geen probleem.

'Maar nu we steeds minder haring mogen vangen en de jonge haring bovendien niet kan uitgroeien, wordt het een dreiging', vindt De Graaf. 'De Denen moeten onmiddellijk stoppen met het ongecontroleerd vangen van vis die geschikt is voor menselijke consumptie.'

Dit jaar mag Nederland 77 duizend ton haring vangen; in 1995 was dat nog 97 duizend ton. De Europese Unie bepaalde dat er dit jaar 313 duizend ton haring in de Noordzee mag worden gevangen; de biologen kwamen op 250 duizend ton.

Het voorstel van de biologen wordt altijd afgezwakt in de uiteindelijke besluitvorming van de ministers van visserij in de EU. Dit komt doordat die ook rekening houden met de sociaal-economische gevolgen van vangstvermindering voor de vissers.

De D66-visserij-expert in de Tweede Kamer, Van Waning, stelt dat de visbestanden sinds 1980 dramatisch zijn geslonken. Het scholbestand daalde met 40 procent, kabeljauw met 80 en makreel met 90 procent. Als de haringexperts gelijk hebben, moet er een vangstverbod voor haring komen in 1997, vindt hij.

Volgens Van Waning worden de vissen steeds kleiner. Wat vroeger een grote vis was, is nu een middenmaat. Dit blijkt ook uit de omvang van de 'Hollandse nieuwe' die volgende week woensdag te koop is.

De haring zal aan de kleine, magere en vooral dure kant zijn, voorspelt de visserijbranche aan de vooravond van het nieuwe seizoen. In de eerste week dat de haring te koop is, zal hij naar verwachting vijf gulden per stuk kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden