Nieuws

Deense troepen verlaten Mali op last van militair bewind: ‘Ze hebben geen zin in snelle terugkeer naar democratie’

Denemarken gaat zijn troepen terugtrekken uit Mali nadat het militaire bewind daar het vertrek van de Deense militairen had geëist. Het Deense besluit is een nieuw signaal dat de contra-terreuroperatie onder leiding van Frankrijk in het land in de problemen verkeert.

Redactie
Een Malinese militair samen met een lid van de taakgroep Takuba in augustus 2021 op patrouille bij de grens met Niger. Beeld Reuters
Een Malinese militair samen met een lid van de taakgroep Takuba in augustus 2021 op patrouille bij de grens met Niger.Beeld Reuters

Begin deze week liet de overgangsregering onder leiding van coupleider kolonel Assimi Goita weten dat zij geen prijs meer stelt op de aanwezigheid van de ongeveer honderd Deense militairen die in Menaka, in het oosten van Mali, zijn gelegerd. Het hoofdmoot van de Deense eenheid was pas vorige week in Mali gearriveerd om hun voorgangers af te lossen.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod reageerde nijdig op de abrupte mededeling van de Malinese militairen dat de Denen hun koffers moesten pakken. ‘Wij zijn daar op uitnodiging van Mali. Maar de coupleiders hebben in een vuil spelletje die uitnodiging plotseling ingetrokken, omdat ze geen zin hebben in een plan voor een snelle terugkeer naar de democratie’, zei hij in het Deense parlement. ‘Deze gang van zaken accepteren we niet en daarom hebben we besloten onze militairen naar huis te halen.’

De Deense commando’s maken deel uit van de multinationale taakgroep Takuba (Sabel), die onder leiding staat van de Fransen. De ongeveer 800 buitenlandse militairen, onder wie ook een paar Nederlanders, helpen het Malinese leger bij operaties tegen jihadistische groeperingen in het gebied. Nederland heeft ook nog 90 militairen van de luchtmacht in het land. Zij opereren vanuit de hoofdstad Bamako en hebben als taak het transport van troepen en goederen.

Russen

De Malinese militairen grepen in augustus 2020 de macht. Na enkele maanden een interim regering te hebben gehad, nam kolonel Goita in mei 2021 de macht weer over, waarbij hij beloofde uiterlijk eind februari dit jaar nieuwe verkiezingen te houden. Maar de terugkeer naar de democratie is voorlopig uitgesteld tot 2024. Dat heeft tot spanningen geleid met Frankrijk, dat in 2013 een troepenmacht naar het land stuurde toen jihadisten een groot deel van Mali onder de voet liepen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian leverde donderdag felle kritiek op ‘onverantwoordelijke maatregelen’ van de ‘onwettige’ militaire junta in Mali. Volgens hem isoleert Mali zich van zijn internationale partners door de Deense militairen de deur te wijzen.

Parijs maakt zich ook zorgen over berichten dat eenheden van het Russische huurlingenleger Wagner in het land zijn gearriveerd op uitnodiging van de Malinese militairen, die de door Parijs en de Europese landen gesteunde regering van president Ibrahim Boubacar Keïta anderhalf jaar geleden afzetten. Hun klacht was dat die niet effectief optrad tegen de dreiging van de jihadisten.

Burkina Faso

Diezelfde grieven vormden ook de aanleiding voor de coup die militairen begin deze week pleegden tegen de regering in Burkina Faso. Volgens de militairen kregen zij onvoldoende steun van de regering van president Roch Kaboré bij hun strijd tegen jihadisten van Al-Qaida en de terreurgroep Islamitische Staat.

Ook hierbij ging het om een conflict over de rol van Wagner. Coupleider Paul-Henri Sandaogo Damiba gaf naar verluidt het signaal voor de machtsovername, nadat Kaboré had geweigerd Wagner in te schakelen bij de strijd tegen de jihadisten uit vrees de relaties met de westerse landen te bederven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden