NieuwsDenemarken

Deense spionagedienst zegt Iraanse moordaanslag te hebben verijdeld

Denemarken zegt een Iraanse moordaanslag te hebben verijdeld op een tegenstander van het regime in Teheran. Volgens de Denen was de voorman van de Deense afdeling van de verzetsgroep Asmla het doelwit. Vorig jaar werd de leider van deze organisatie in Den Haag geliquideerd.

De verzetsgroep Asmla zou volgens Iran achter een aanslag zitten op een militaire parade in de stad Ahvaz. Beeld EPA
De verzetsgroep Asmla zou volgens Iran achter een aanslag zitten op een militaire parade in de stad Ahvaz.Beeld EPA

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen overlegde dinsdag met andere Europese landen over de verijdelde moordoperatie. Hij waarschuwde Teheran dat Denemarken met gepaste maatregelen zal reageren.

‘Wij hebben hier te maken met een Iraanse inlichtingendienst die een aanval voorbereidt op Deense bodem’, aldus Finn Borch Andersen, hoofd van de Deense spionagedienst. ‘Uiteraard kunnen en zullen wij dit niet accepteren.’

De Denen hebben een Noorse burger van Iraanse komaf gearresteerd die betrokken zou zijn geweest bij de aanslag. Hij zou onder andere foto’s hebben gemaakt van de woningen van Asmla-leden in Ringsted, een stad ten zuiden van Kopenhagen. Voor welke Iraanse inlichtingendienst de Noor werkte, wilden de Denen dinsdag niet zeggen. De inlichtingendiensten van Zweden en Noorwegen hielpen bij zijn arrestatie. De man ontkent alle beschuldigingen.

Spionagebaas Andersen zei dinsdag dat vorige maand met een grote politieoperatie geprobeerd werd de moord te voorkomen. Toen werd de grens met Duitsland en Zweden tijdelijk gesloten. Ook werd het eiland waarop Kopenhagen zich bevindt, afgesloten van de rest van het land.

De politie zocht toen naar een gestolen auto die zou worden gebruikt door de daders. Later bleek echter dat deze zoektocht toch niets te maken had met het moordcomplot. De onthulling van de Iraanse operatie komt ruim een maand na een bloedige aanslag in de stad Ahvaz. Tijdens een militaire parade openden vier schutters toen het vuur. Er vielen 25 doden.

Iran voerde een raketaanval uit op Iraanse separatisten  in het oosten van Syrië die achter de aanslag in september op de militaire parade zouden zitten.  Beeld AFP
Iran voerde een raketaanval uit op Iraanse separatisten in het oosten van Syrië die achter de aanslag in september op de militaire parade zouden zitten.Beeld AFP

Op straat vermoord

Iran zei dat separatisten die opkomen voor de Arabische minderheid in het olierijke zuidwesten, zoals Asmla, achter de aanslag zaten. De beweging, die in Delft staat ingeschreven, strijdt voor een onafhankelijke staat. De groep zei dat mogelijk een splintergroepering, die zich in 2015 afscheidde, betrokken was.

Eind vorig jaar werd de voorzitter van Asmla, Ahmad Mola Nissi, in Den Haag op straat vermoord. De strijdgroep zei meteen dat Iran achter de liquidatie zat. De moord op deze Iraanse activist, die in 2006 via Syrië naar Nederland kwam, is nog steeds niet opgelost. Nederland zette in juli twee Iraanse diplomaten het land uit. Onduidelijk bleef echter of de uitwijzing verband hield met de moord.

Na de bloedige aanslag op de militaire parade, riep Teheran diplomaten van Denemarken, Nederland en Groot-Brittannië op het matje. Iran beklaagde zich dat deze drie landen onderdak zouden geven aan oppositiegroepen zoals Asmla.

‘Het is niet acceptabel dat deze groepen door de Europese Unie niet gekwalificeerd worden als terroristische organisaties, omdat ze geen terroristische aanslag hebben uitgevoerd in Europa’, aldus het Iraanse staatspersbureau IRNA toen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden