Deense regering wil juwelen en cash van vluchtelingen in beslag nemen

In de wedloop tussen Europese landen om een zo ongastvrij mogelijke indruk op asielzoekers te maken, zet de Deense regering een nieuw middel in: pak bij de grens de waardevolle bezittingen af die mensen na hun tocht door Europa nog bij zich hebben weten te houden. Iedereen die in het bezit is van meer dan 3 duizend kronen (ongeveer 400 euro) aan geld of waardevolle bezittingen, loopt het risico die straks kwijt te raken aan grensbewakers. 

Fokke Obbema
Vluchtelingen in Denemarken. Beeld afp
Vluchtelingen in Denemarken.Beeld afp

Als rechtvaardiging voor de confiscaties worden de kosten van asielopvang genoemd. Volgens een toelichting op het wetsvoorstel moeten de autoriteiten de bevoegdheid krijgen 'om kleren en bagage van asielzoekers en andere migranten zonder verblijfsvergunning voor Denemarken te doorzoeken met het oog op het vinden van middelen die uitgaven kunnen dekken'.

In een mondelinge uitleg zei de liberale minister Inger Stojberg dat asielzoekers wel hun mobiele telefoons mogen behouden. En andere voorwerpen die voor 'een bescheiden levensstandaard' nodig zijn. 'Bovendien zullen bezittingen met een zekere persoonlijke, sentimentele waarde voor een buitenlander in de regel niet in beslag worden genomen. Tenzij die een aanzienlijke waarde hebben.'

Haar partijgenoot Jens Rohde wenst dat niet mee te maken. Hij besloot dit weekeinde de regeringspartij Venstre te verlaten. 'Ik verbaas me erover dat dit geen grote verontwaardiging onder Denen veroorzaakt. Het kan toch niet kloppen dat we moeten accepteren dat van vluchtelingen de laatste sieraden en de laatste waardigheid bij aankomst in Denemarken worden afgenomen.'

Hij verwijt zijn partij te buigen voor de radicaal rechtse Deense Volkspartij (DF) die gedoogsteun aan de regering geeft. 'De opvattingen van die partij zijn weliswaar legitiem, maar ik begrijp niet waarom wij die moeten overnemen', aldus Rohde. Op sociale media werd het wetsvoorstel, dat na het Kerstreces aan het parlement wordt voorgelegd, vergeleken met het afpakken van bezittingen van Joden door de nazi's.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden