nieuws

Deense regering wil deel migranten verplichten te werken voor uitkering

De Deense regering wil migranten verplichten tenminste 37 uur per week te werken voor hun uitkering. Dat staat in een wetsvoorstel dat dinsdag is ingediend. Het voorstel richt zich op vrouwen met een niet-westerse achtergrond, die drie tot vier jaar van een uitkering hebben geleefd en de Deense taal niet goed machtig zijn.

Een groep Syriërs op een snelweg in Denemarken in 2015. De vluchtelingen zijn van plan asiel aan te vragen. Het aantal asielverzoeken in Denemarken daalde de afgelopen jaren sterk. Beeld REUTERS
Een groep Syriërs op een snelweg in Denemarken in 2015. De vluchtelingen zijn van plan asiel aan te vragen. Het aantal asielverzoeken in Denemarken daalde de afgelopen jaren sterk.Beeld REUTERS

‘Het is een probleem dat als de economie er goed voorstaat en de zakenwereld om arbeidskrachten vraagt, we een grote groep hebben, vooral vrouwen met een niet-westerse achtergrond, die geen onderdeel uitmaken van de arbeidsmarkt,’ aldus de Deense premier Mette Frederiksen.

Onder Frederiksens sociaal-democratische minderheidsregering voert Denemarken al langer het hardste asielbeleid van Europa. Het nieuwste initiatief richt zich op migrantenvrouwen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Zes op de tien van die vrouwen werkt volgens het overheidsrapport ‘Denemarken kan meer doen’ niet. In totaal 20 duizend migranten uit deze groep moeten volgens het wetsvoorstel aan het werk worden gezet, bijvoorbeeld als schoonmakers bij overheidsinstellingen of voor werkgelegenheidsprojecten - het onderhouden van groenstroken of het oprapen van sigarettenpeuken op stranden. Ook het bedrijfsleven moet meedoen met het banenplan voor migranten.

Wanneer er over het voorstel wordt gestemd is niet bekend. Als de opzet slaagt, wordt verplicht werken voor een uitkering uitgebreid naar een grotere groep migranten. De Deense regering denkt dat dit de integratie bevordert. Critici uit de oppositie vrezen echter dat het ‘sociaal dumpen’ van migranten op de arbeidsmarkt negatief werkt op de lonen. Sommige migranten willen graag aan de slag, maar zeggen thuis te zitten, omdat werkgevers hun sollicitaties afwijzen.

Volgens cijfers van de Deense regering is elf procent van de Deense bevolking van 5,8 miljoen mensen afkomstig uit het buitenland. Daarvan beschouwt Denemarken 58 procent als ‘niet-westers’, met Turkije, Syrië en Irak als belangrijkste herkomstlanden.

Door aanscherpingen van het Deens asielbeleid is het aantal asielaanvragen scherp gedaald: na een piek in 2015, toen ruim 21 duizend asielzoekers in Denemarken aankwamen, zijn er dit jaar tot augustus slechts 851 asielverzoeken ingediend. Denemarken heeft eerder dit jaar een door de Europese Unie en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekritiseerde wet aangenomen om migranten die zich aan de Deense grens melden naar opvanglocaties buiten Europa te vliegen. Ook is de regering begonnen met het intrekken van verblijfsvergunningen van enkele honderden Syrische vluchtelingen, omdat de Deense regering sommige gebieden in Syrië als veilig beschouwt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden