NieuwsJyske Bank

Deense primeur: hypotheek met geld toe door negatieve rente

Negatieve rendementen op obligaties kent Nederland al tijden. Negatieve rentes op spaarrekeningen zijn heel dichtbij met de huidige rentes van 0 of bijna nul (0,02) procent, hoewel banken aarzelen het laatste zetje te geven. Nu komen ook negatieve rentes op hypotheekleningen in het vizier.

Jyske Bank, Denemarken.Beeld .

Denemarken heeft daarvan de primeur. Jyske Bank, de derde bank van het land, verstrekt op onderpand van de eigen woning leningen met een looptijd van tien jaar met een rentepercentage van min 0,5 procent. Dit betekent dat bij het opnemen van een hypotheeklening geen rente hoeft te worden betaald aan de bank, maar dat men geld terugkrijgt. Het is niet zo dat de bank jaarlijks een kleine rente overmaakt. Wel krijgen de huiseigenaren elk jaar gratis een klein bedrag aan extra aflossing cadeau. 

Rente bijtellen in plaats van aftrekken

Wie omgerekend een hypotheek van 300 duizend euro zou opnemen – Denemarken heeft nog zijn eigen munt –ziet die zonder iets te betalen voor aflossing toch met 1.500 euro per jaar verminderen.

Mikkel Hoegh, woningeconoom van Jyske Bank, zegt dat het niet meteen storm loopt. ‘Denen kiezen meestal bij de aankoop van een woning voor een hypotheek van dertig jaar. Daarop moet nog 0,5 procent rente worden betaald.’ Tien jaar lopende hypotheken worden vooral opgenomen voor reparaties en verbouwingen. 

Het negatieve tarief beperkt zich tot hypotheken tot 80 procent van de executiewaarde van de woningen. Aan het afsluiten van de hypotheek zijn nog wel kosten verbonden, want een filantropische instelling is Jyske Bank ook niet. Bij concurrent Nordea Bank kan voor de aankoop van een woning een hypotheek tegen 0 procent rente worden opgenomen met een looptijd van 20 jaar. 

In Nederland liggen de laagste rentetarieven voor hypotheken nu op 1 procent. Maar verdere dalingen zijn niet onmogelijk, omdat de ECB overweegt de rentes in september verder terug te brengen. Als de rente negatief wordt, komen mensen hier in de doldwaze situatie terecht dat ze geen een rente meer mogen aftrekken van de inkomstenbelasting, maar rente moeten bijtellen op box 3 van het belastingbiljet. Een belastingwoordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat ‘ze geen idee hoeft men een dergelijke hypothetische situatie moet worden omgegaan.’ Hoegh zegt dat het in Denemarken wel zo zal werken. Ook daar bestaat hypotheekrente-aftrek.

Negatieve rentes? Nieuwe instrumenten
Banken moeten een nieuw instrumentarium ontwikkelen: negatieve rentes kennen geen historisch precedent. Voor spaartegoeden is dat het minst moeilijk. Banken kunnen bij een negatieve rente van een half procent, zoals dat in Zwitserland het geval is, gewoon elk jaar 5 euro inhouden op een spaarbedrag van 1.000 euro. 

Voor instellingen die schuldpapier in de markt plaatsen, zoals overheden, is het ingewikkelder. Ze zouden elk jaar ineens rente moeten gaan innen in plaats van overmaken. Het ministerie van Financiën zou elk jaar mondiaal (want een groot deel van de Nederlandse staatsschuld is in buitenlandse handen) allerlei aanmaningen moeten gaan versturen als bijvoorbeeld een pensioenfonds in Austin (Texas) niet over de brug zou komen. Deze administratieve rompslomp blijft het ministerie bespaard. Het rendement op een tienjarige Nederlandse staatslening is nu -0,5 procent. Iemand die een tienjarige obligatie van 1.000 euro koopt, betaalt niet jaarlijks 5 euro toe, maar moet bij aankoop van deze obligatie 1.050 euro betalen, terwijl er over tien jaar maar 1000 euro wordt afgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden