Deense politie neemt contant geld van asielzoekers in beslag

De strenge asielwet die onlangs door het Deense parlement is aangenomen en die met terugwerkende kracht in werking is getreden, doet zich gelden. Voor het eerst heeft de Deense politie deze week contant geld van asielzoekers in beslag genomen. Vijf Iraniërs die met vervalste documenten asiel hadden aangevraagd op de luchthaven van Kopenhagen moesten dinsdagavond 80 duizend kroon (10.750 euro) inleveren.

Een controle aan de Deense grens met Duitsland. Beeld epa
Een controle aan de Deense grens met Duitsland.Beeld epa

In de strengere wet staat onder meer dat asielzoekers geld en sieraden die meer dan 10 duizend kronen (1344 euro) waard zijn, moeten afstaan. Die bezittingen worden dan gezien als bijdrage aan de kosten voor huisvesting en levensonderhoud.

De wet werd in februari met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. 81 parlementsleden stemden voor de wet, 27 stemden tegen. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die fel gekant is tegen de immigratie, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

Fouilleren

De nieuwe wet staat de politie toe asielzoekers te fouilleren en hun bagage te doorzoeken op waardevolle spullen. Aanvankelijk was het voorstel dat asielzoekers geld en waardevolle bezittingen tot drieduizend kronen (ongeveer 400 euro) mochten behouden; waardevollere spullen zouden ze moeten afstaan om hun opvang te bekostigen. Die grens is omhooggetrokken naar tienduizend kronen (ongeveer 1400 euro).

Het wetsvoorstel ontlokte eerder internationale verontwaardiging en protesten van mensenrechtenorganisaties.

Burgers over asielbeleid

Te soepel, te duur, te inhumaan. Het asielbeleid ligt vaak onder vuur. Journalisten van onderzoeksproject De Asielzoekmachine vroegen burgers hoe het beter kan. Er kwamen 100 ideeën. De Volkskrant koos er zes, en vroeg uitvoerende instanties: iets voor jullie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden