Deense coalitie wankelt

Denemarken gaat op 15 september vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft premier Lars Løkke Rasmussen vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. De premier besloot hiertoe vanwege een gebrek aan steun voor een economisch stimuleringspakket.

MARJOLEIN VAN DE WATER

AMSTERDAM - Rasmussen werd in 2009 premier toen zijn voorganger Anders Fogh Rasmussen (geen familie, red.) secretaris-generaal van de NAVO werd. Zijn liberale partij Venstre vormt sinds 2001 een minderheidsregering met de Conservatieve Partij (CP). Ze hebben gedoogsteun van de Deense Volkspartij (DF), een partij die veel overeenkomsten vertoont met de Nederlandse PVV. De Denen zouden eigenlijk half november pas gaan stemmen, vier jaar na de vorige verkiezingen.

Denemarken kampt met een krimpende economie, groeiende werkloosheid en een vastgelopen huizenmarkt. Het door de coalitie voorgestelde stimuleringspakket van 1,5 miljard euro moet privé-investeringen vergemakkelijken, de belasting op huizenbezit verminderen en de koopkracht vergroten. Maar de linkse oppositie heeft een uitgebreider reddingsplan in gedachten en ook de rechtse gedoogpartner kan zich niet vinden in het voorstel.

'De Denen moeten nu kiezen tussen ongecontroleerde schuld of langdurige welvaart', zei Rasmussen tijdens de persconferentie gisteren. 'De oplossing ligt niet in hogere belasting en meer schulden.' Hij hoopt dat zijn coalitie bij de vervroegde verkiezingen een meerderheid krijgt zodat hij het plan alsnog kan doorvoeren.

Maar volgens recente peilingen maakt Helle Thorning-Schmidt, partijleider van de Sociaal Democraten, meer kans om de verkiezingen te winnen. De populariteit van de huidige coalitie is niet alleen tanende vanwege de economische crisis, de coalitiepartners zouden ook de oren te veel laten hangen naar de gedoogpartner DF, een partij die tegen Europa en migranten ageert.

De verscherpte grenscontroles bijvoorbeeld, die begin juli op initiatief van de DF zijn ingevoerd, hebben tot kritiek geleid. Volgens de Europese Unie druisen de maatregelen in tegen het vrije verkeer van personen.

Rasmussen distantieert zich steeds meer van zijn gedoogpartner: 'Ik wil de liberaal-conservatieve coalitie voortzetten en ga niet met de DF regeren', zei Rasmussen enkele weken geleden in een interview met de Deense krant Politiken. Een jaar geleden zei hij nog dat de DF 'klaar is om te regeren'.

Premier Rasmussen schrijft vervroegde verkiezingen uit. Er is ruzie over het stimuleren van de economie, de linkse oppositie ruikt haar kans

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden