Deense ambassade in Jakarta belegerd

De opwinding in de islamitische wereld over de Deense spotprenten heeft vrijdag ook Indonesië bereikt. Enkele honderden militante moslims belegerden ’s ochtends een paar uur de Deense ambassade in de hoofdstad Jakarta....

Van onze correspondent Michel Maas

Zij verbrandden een Deense vlag, bekogelden de ambassade met eieren en tomaten, en drongen de lobby van het gebouw binnen, waar zij vernielingen aanrichtten.

De demonstranten eisten dat de Deense regering in alle nationale Indonesische media haar excuses zou maken voor de publicatie van twaalf spotprenten waarin de profeet Mohammed belachelijk zou zijn gemaakt. Nadat de ambassade drie woordvoerders van de demonstranten te woord had gestaan, kalmeerde de situatie.

De storm over de gewraakte spotprenten, die al in september verschenen in de Deense krant Jyllands-Posten, was tot donderdag ongemerkt voorbijgegaan aan Indonesië, het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld. Na het vertonen van televisiebeelden met Palestijnse en Pakistaanse demonstranten die Deense vlaggen verbrandden, ontvlamde echter ook in Indonesië de woede in islamitische kring. Moslimorganisaties protesteerden, en de vice-voorzitter van het parlement, Zaenal Ma’arif, riep de regering op de diplomatieke banden met Denemarken te verbreken. De regering liet het bij een officieel protest bij de Deense ambassadeur.

De Indonesische minister van Godsdienst, Maftuh Basyuni, waarschuwde Indonesische media de cartoons niet te publiceren, om te verhinderen dat straks ‘iedereen kwaad wordt’. De Indonesische krant Rakyat Merdeka publiceerde donderdag desondanks gecensureerde versies van enkele van de cartoons op haar website. Na heftige protesten verwijderde de krant de prenten echter weer snel van haar website.

De demonstranten voor de Deense ambassade waren lid van het Front van Strijders voor de Islam (FPI), een lawaaiige moslimgroep die bekend staat om het vernielen van bars en discotheken en het verhinderen van gebedsdiensten van christenen. De politie laat de FPI’ers doorgaans bijna ongehinderd hun gang gaan. Vrijdag zijn echter twaalf demonstranten aangehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden