Deens rukje naar links

Vooruitzichten voor de nieuwe linkse coalitie in Denemarken zijn te onzeker om populisten te kunnen afschrijven.

PAUL BRILL

Sociaal-democratische partijen in Europa, de laatste jaren nog maar zelden bedeeld met electoraal succes, kunnen enige moed putten uit het resultaat van de Deense parlementsverkiezingen. Na tien jaar centrum-rechts bewind krijgt het land weer een sociaal-democratische premier.

De Deense verkiezingsuitslag is om nog een reden interessant: het zetelverlies van de populistische Volkspartij, die een zelfde gedoogrol heeft gespeeld als de PVV in Nederland. Populisten zijn electoraal dus niet zo onkwetsbaar als door sommigen weleens wordt gesuggereerd. Vooral als het immigratievraagstuk wordt verdrongen door andere thema's, klinkt hun stem vaak zwak of onbezield. In Denemarken, dat buiten de eurozone staat, kunnen bovendien de Grieken niet als boeman fungeren.

Maar voordat sociaal-democraten en anti-populisten juichend in elkaars armen vallen, moet wel een relativerende kanttekening worden geplaatst. Om te beginnen is de Deense Volkspartij geenszins afgeserveerd. Ze heeft een beperkt verlies geleden en blijft als derde partij van het land een factor van betekenis.

Er kan ook niet worden gesproken van een linkse triomf. Gezien de kwakkelende economie zou het bijna bizar zijn geweest als na tien jaar centrum-rechts overwicht een wisseling van de wacht was uitgebleven. Toch deden de sociaal-democraten van aankomend premier Helle Thorning-Schmidt het zelf zeer matig. Ze gingen zelfs iets achteruit. De Rood-Groene Alliantie en de sociaal-liberalen hielpen links aan een kleine meerderheid.

Thorning-Schmidt beschikt dan ook niet over een solide draagvlak. Programmatisch staan de groenen en de sociaal-liberalen ver van elkaar af. Voor de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, die een matig draaiende economie en een oplopend begrotingstekort erft, zit een rustige inwerktijd er niet in.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden