Deens parlement stemt voor omstreden wet asielzoekers

Het Deense parlement heeft dinsdag een pakket maatregelen aangenomen dat het vluchtelingen moeilijker moet maken asiel aan te vragen. De nieuwe wet voorziet er onder meer in dat asielzoekers hun kostbaarheden afstaan om zo voor hun verblijf te betalen. Het wetsvoorstel ontlokte eerder internationale verontwaardiging en protesten van mensenrechtenorganisaties.

Asielzoeker in een opvangkamp in Denemarken. Beeld epa
Asielzoeker in een opvangkamp in Denemarken.Beeld epa

Na meer dan drie uur debatteren werd de wet met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. 81 parlementsleden stemden voor de wet, tegenover 27 stemmen tegen. Eén aanwezige hield zich afzijdig van de stemming, zeventig anderen waren afwezig bij het debat.

Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die fel gekant is tegen de immigratie, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

Streng asielbeleid

Steeds strenger worden de eisen die de Deense regering stelt aan asielzoekers. Terwijl Zweden en Zwitserland de harde aanpak navolgen, raken vluchtelingen in Kopenhagen wanhopig, zag verslaggeefster Carlijne Vos in Kopenhagen (+).

Waardevolle spullen

De nieuwe wet staat de politie toe asielzoekers te fouilleren en hun bagage te doorzoeken op waardevolle spullen. Aanvankelijk was het voorstel dat asielzoekers geld en waardevolle bezittingen tot drieduizend kronen (ongeveer 400 euro) mochten behouden; waardevollere spullen zouden ze moeten afstaan om hun opvang te bekostigen. Die grens is omhooggetrokken naar tienduizend kronen (ongeveer 1400 euro).

Het gaat daarbij overigens wel om spullen zonder emotionele waarde. Ook mogen asielzoekers hun mobiele telefoons behouden, evenals andere voorwerpen die voor 'een bescheiden levensstandaard' nodig zijn.

Volgens de Deense regering is de maatregel in overeenstemming met het beleid voor werkloze Denen, die ook goederen boven een bepaalde waarde moeten verkopen alvorens ze aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen. Critici wijzen er echter op dat veel Denen verzekerd zijn tegen werkloosheid en derhalve niet gedwongen worden hun waardevolle spullen van de hand te doen.

Het Deense parlement heeft daarnaast ook besloten gezinshereniging moeilijker te maken voor nieuwkomers. Voorheen kon een asielzoeker een jaar na aankomst een aanvraag indienen om een gezinslid naar Denemarken te laten overkomen, voortaan is dat drie jaar.

Verder zullen tijdelijke verblijfsvergunningen worden verkort en de voorwaarden voor het verkrijgen van een permanente vergunning aangescherpt. De maatregelen zijn bedoeld om migranten af te schrikken.

Nazi-Duitsland

Het wetsvoorstel lokte in december felle reacties uit. Media over de hele wereld trokken vergelijkingen met nazi-Duitsland, waar Joden hun juwelen en bezittingen moesten afgeven. De vluchtelingenorganisatie Unhcr waarschuwde dat dergelijke maatregelen angst en xenofobie voeden en het al slinkende draagvlak voor vluchtelingenopvang in Europa verder uithollen.

Afgelopen jaar ontving Denemarken zo'n vijtienduizend asielzoekers. Het land ligt tussen de twee meest gastvrije Europese landen, Duitsland en Zweden, die respectievelijk 1,1 miljoen en 163 duizend asielzoekers ontvingen in 2015. Denemarken verwacht dit jaar een instroom van twintigduizend asielzoekers.

De Deense minister van Immigratie Inger Stojberg dinsdag tijdens het debat. Beeld afp
De Deense minister van Immigratie Inger Stojberg dinsdag tijdens het debat.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden