Deen zoekt vrijwilligers voor een enkeltje naar ijsmaan van Jupiter

AMSTERDAM - De Deense ruimteavonturier Kristian von Bengtson wil met een bemande vlucht naar Europa reizen. Deze ijsmaan van Jupiter, 630 miljoen kilometer verwijderd van de Aarde, heeft volgens wetenschappers van alle planeten en manen in ons zonnestelsel de grootste kans op leven.


Von Bengtson wil met 'Objective Europa' een enkele ruimtereis van 600 dagen maken. Leven zou zich kunnen bevinden in de wateren onder de kilometers dikke laag ijs aan de oppervlakte van Europa. De raket moet zich door dit ijs boren, waarna astronauten in een onderzeeër kunnen zoeken naar zeeleven.


'Objective Europa' werd vorige week opgericht. Het project zoekt geen geld, maar wil met technologen en ruimtevaartdeskundigen de mogelijkheid van de reis onderzoeken. Zodra er een realistisch en werkbaar plan ligt, verwacht Von Bengtson dat de financiers vanzelf komen. 'Objective Europa' is niet Von Bengtsons eerste ruimtevaartproject. In 2008 richtte hij 'Copenhagen Suborbitals' op, een doe-het-zelfruimtevaartprogramma waarmee hij al enkele raketten tot acht kilometer hoogte lanceerde.


Hoewel Von Bengtson al jaren in het vak zit, heeft zijn Europamissie weinig kans van slagen. 'Het drillen door zeer hard ijs op een plaats waar dit nooit eerder is gedaan, kan op talloze onvoorziene problemen stuiten', aldus universitair hoofddocent astrodynamica en ruimtevaartmissies Pieter Visser van de TU Delft. 'Ook staat Europa bloot aan zo veel kosmische straling dat de apparatuur en de bemanning gevaar lopen.' Ten slotte zal de zwaartekracht van Jupiter zo hard aan een ruimtevaartuig trekken dat het moeilijk wordt op Europa te landen.


'Objective Europa' is niet de eerste organisatie die een reis naar de manen van Jupiter wil ondernemen. In 2004 wilde NASA een Jupiter Icy Moons Orbiter ontwerpen die de oceanen van Europa en van twee andere manen in kaart moest brengen. Dit project werd wegens 'veranderende prioriteiten' binnen een jaar afgeblazen. Het European Space Agency wil in 2022 een ruimtesonde naar de manen sturen. 'Zelfs als Europa niet wordt bereikt, kan Von Bengtsons project wel positieve neveneffecten hebben, zoals aandacht voor ruimtevaart en de ontdekking van nieuwe technologie', zegt Visser.


Von Bengtson denkt dat zijn project kans van slagen heeft. 'Als ik dacht dat het niet haalbaar was, zou ik het project niet zijn begonnen', zegt hij. Naast het speuren naar buitenaards leven noemt Von Bengtson nog een motivatie voor 'Objective Europa': 'Landen op ijs, door de korst boren en je ruimtecapsule in een onderzeeër transformeren; dat is toch de coolste missie ooit!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden