Deeltijdstudies anders gefinancierd: meer keus, maar mogelijk duurder

De financiering van deeltijdstudies gaat ingrijpend veranderen. Niet de hogescholen en universiteiten, maar de studenten krijgen in de toekomst geld van de overheid. Daarmee kunnen ze onderwijs volgen waar ze maar willen, dus ook bij private instellingen.

Staatssecretaris ZijlstraBeeld anp

Dat heeft staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) gezegd in een overleg met de HBO-Raad. Hij wil naar verluidt niet meer het aanbod, maar de vraag bekostigen. De opleidingen (het aanbod) zullen daardoor veel duurder worden, omdat hogescholen en universiteiten de kosten zullen afwentelen op de studenten. 'Een privatisering van het deeltijdonderwijs', volgens de HBO-Raad.

Daar zou tegenover staan dat studenten (de vragende partij) een 'voucher' krijgen waarmee ze kunnen studeren. Dat biedt de overheid de mogelijkheid gerichter te investeren in opleidingen waar behoefte aan is: tot leraar of verpleegkundige, bijvoorbeeld.

De HBO-Raad voorziet grote problemen, vooral met de uitvoerbaarheid. 'Er verandert al zo veel in het hoger onderwijs', zegt Maarten Brackel van de HBO-Raad. 'Wat betekent dit voor de hbo-masters die nu moeten worden opgericht, of voor de associate degrees (korte hbo-opleidingen)?'

Daarnaast zal het zal moeilijker worden nieuwe opleidingen te beginnen. Brackel: 'Want dat kost veel geld, en instellingen weten niet of er genoeg studenten op af komen om dat terug te verdienen. Ze zullen voorzichtiger worden, terwijl de kenniseconomie juist vraagt om in te spelen op nieuwe behoeften.'

Als Zijlstra ophoudt met het bekostigen van deeltijdopleidingen, ontdoet hij zich van een netelige kwestie: de belofte aan de Eerste Kamer om deeltijdstudenten niet onevenredig hard te raken met zijn langstudeerboete. Terwijl een deeltijdopleiding vaak langer duurt dan een voltijdopleiding, wil Zijlstra deeltijdstudenten er niet meer tijd voor gunnen.

Zijlstra talmt nogal met het inlossen van die belofte aan de senatoren - mogelijk dus omdat hij andere plannen heeft met de deeltijdstudies. Eind deze maand maakt hij zijn voorstellen bekend.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden