Deeltijdstudenten in hbo krijgen vaak te gemakkelijk een diploma

Deeltijdstudenten hebben de afgelopen jaren veel te makkelijk hbo-diploma's gekregen van instellingen als het LOI en het NCOI. De studielast bij de veelal private aanbieders van verkorte hbo-opleidingen was gemiddeld 45 procent te laag.

De vlag hangt uit nadat een HBO-student is geslaagd Beeld ANP

Dat blijkt uit een onderzoek van de onderwijsinspectie naar 13 opleidingen waar de afgelopen jaren 500 mensen een hbo-diploma behaalden. Het onderzoek, dat vandaag openbaar wordt gemaakt, is donderdag gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de scholen. Hoofdinspecteur Rick Steur sprak daarbij over 'dramatische conclusies'.

Waslijst bezwaren
De inspectie, die drie jaar geleden begon aan het onderzoek, heeft een waslijst van bezwaren bij de manier waarop de opleidingen studiepunten toekennen. Zo worden deeltijdstudenten in veel gevallen met meer studiepunten beloond dan de inhoud en omvang van hun vakken en studieonderdelen rechtvaardigen.

Ook is de inspectie gevallen tegengekomen waarin studenten zomaar grote aantallen studiepunten hebben ontvangen 'omdat ze aan het werk zijn'. Sommige instellingen geven diploma's af terwijl studenten aantoonbaar minder hebben gestudeerd dan wettelijk verplicht is. Daarnaast is de inspectie kritisch over vrijstellingen die de scholen verstrekken.

Opvallend genoeg hebben vijf van de 13 onderzochte opleidingen zeer recent van de officiële accreditatieorganisatie NVAO te horen gekregen dat hun onderwijs aan alle relevante standaarden voldoet.

Incidenten
De inspectie bekeek zowel reguliere hbo's als particuliere aanbieders, waarvan het LOI en het NCOI de grootste zijn. In het gewone hbo gaat het volgens de inspectie om 'incidenten' terwijl er bij de particuliere partijen 'aanwijzingen' zijn voor structurele problemen.

De aanleiding voor de inspectie om deze sector te onderzoeken waren onder meer de slogans van de particuliere instellingen, waarin snel en makkelijk een hbo-diploma wordt beloofd. Bij veel instellingen kan een deeltijdstudent in drie jaar tijd, naast zijn reguliere werk, een hbo-diploma behalen. Het is de vraag of zo'n diploma evenveel waard is als dat waarvoor een reguliere student vier jaar voltijd heeft moeten studeren.

Geen namen
Het onderzoek is een vervolg op een zeer kritische studie van de inspectie die april dit jaar werd gepubliceerd naar zogeheten ervaringscertificaten. Dat zijn studiepunten die hbo-instellingen mogen uitreiken op basis van (werk)ervaring.

De inspectie benadrukt dat in het rapport geen namen van instellingen worden genoemd. De schoolspecifieke rapporten worden over 5 weken openbaar. Het ministerie van Onderwijs en de betrokken brancheorganisaties hebben afgesproken na de publicatie van het rapport te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden