Deelstaten in Nigeria tegen volledige sharia

Drie noordelijke deelstaten in Nigeria schorten de omstreden volledige invoering van de sharia, de islamitische wetgeving, op. Dat heeft de Nigeriaanse vice-president Atiku Abubakar dinsdag meegedeeld na crisisoverleg tussen president Obasanjo en de gouverneurs van alle 36 deelstaten....

ReutersAFP en AP

De gedeeltelijke invoering van de 'sharia' of het voornemen daartoe, leidde de afgelopen dagen tot bloedige gevechten tussen moslims en christenen. De ongeregeldheden hebben al aan honderden mensen het leven gekost.

De deelstaat Zamfara maakte al een begin met de introductie van de sharia. De deelstaten Niger en Sokoto stonden op het punt dat te doen. Andere staten waren ook geïnteresseerd, zoals Kaduna. In de laatste regio leidden de voorstellen tot invoering van de islamitische wetten tot het oproer, dat nu dreigt over te slaan naar andere delen van het land. De vice-president verklaarde dat 'Nigeria nu terugvalt op de status quo'.

Hij hoopt dat daarmee een escalatie van de crisis wordt voorkomen. Volgens de Nigeriaanse radio is vooral de situatie in de grote steden erg gespannen. Uit angst voor nieuwe gevechten vluchten de mensen met honderden weg en zoeken bescherming bij militairen.

In de straten van Nigeriaanse stad Aba liggen driehonderd lichamen van slachtoffers van de religieuze onlusten van maandag en dinsdag. Dat zeggen vier Nigeriaanse journalisten die dinsdag ter plaatse waren. Eerder hadden ooggetuigen melding gemaakt van zeker vijftig doden toen vooral jonge christelijke Ibo's de strijd aanbonden met leden van het overwegend islamitische Hausavolk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden