Deelstaat India zegt contract op met bedrijven VS

De regering van de Indiase deelstaat Maharashtra heeft een buitenlandse investering van 2,8 miljoen dollar voor de bouw van een krachtcentrale geschrapt....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

BOMBAY

De regering van Maharashtra, het industriële hart van India, wilde van het contract af omdat de stroomprijs te hoog zou worden en Enron Corp. te weinig oog had voor milieuschade.

Maar het project was vooral omstreden omdat de vorige deelstaat-regering met de Amerikanen een geheime deal zou hebben gesloten waardoor Indiase bedrijven waren buitengesloten.

De Dabhol-centrale moet met zijn 2015 Megawatt de grootste krachtcentrale van India worden. Naast Enron hebben de Amerikaanse bedrijven General Electric en Bechtel een aandeel, elk voor 10 procent, in deze voor India grootste buitenlandse investering.

De regering van de deelstaat wordt sinds de jongste verkiezingen gedomineerd door de rechtse hindoepartijen. Zij steunen de liberaliseringen van de Indiase regering-Rao, maar zij willen nationale bedrijven een grotere rol geven. In de verkiezingscampagne maakten zij Enron Corp. tot het symbool van corruptie en van de Indiase uitverkoop aan het westen.

De hindoepartijen beschuldigden de regering-Rao ervan het met Enron Corp. op een akkoordje te hebben gegooid. Minister van Energie Gopinath Munde leidde na zijn installatie een onderzoek naar voortzetting van de overeenkomst met het Amerikaanse conglomeraat. Maar hij liet toen al weten te willen stoppen. De regering kreeg de steun van milieubewegingen en van de bewoners die hun land moesten verkopen en hun huizen verlaten.

Dagelijks werd er bij de bouwplaats, waar zo'n 1600 arbeiders werken, gedemonstreerd.

Inmiddels is er in het project voor 600 miljoen dollar geïnvesteerd. Enron is bereid met de deelstaat te onderhandelen, maar overweegt ook de rechter in te schakelen.

Premier Rao zei dat de deelstaat-regering in haar recht staat de overeenkomst, waarvoor 150 contracten zijn gesloten, op te zeggen. Rao herinnerde aan de tijd dat het Amerikaanse Congres een streep haalde door een twintig jaar oud akkoord over de levering van uranium. 'Toen vonden we een oplossing. Ik ben er zeker van dat we er nu ook iets op vinden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden