Deelraad Amsterdam wijst Soho House af

Amsterdam krijgt geen Soho House. Dat betekent ook dat de verkoop van de panden aan de Raamgracht door WPG Groep aan projectontwikkelaar Aedes Real Estate niet doorgaat.

AMSTERDAM - De reden is dat de stadsdeelraad het plan voor de vestiging van deze besloten sociëteit met hotelaccommodatie op 18 februari zal afwijzen. Vorige week deed de bouwcommissie van de stadsdeelraad dat al in overgrote meerderheid. 'In de deelraad zitten dezelfde leden. Dus de uitslag zal niet anders zijn', concludeert Paul Geertman van Aedes.


Dat is een forse tegenvaller voor uitgeverij WPG Groep die bezig is het concern, dat bestaat uit tijdschrift- en boekenuitgeverijen, te saneren en het bedrijf weer financieel gezond te maken. De verkoop van het historische pand aan de Raamgracht, waar onder meer de redacties van Vrij Nederland, Psychologie Magazine en Runners World zijn gevestigd, was essentieel.


De stadsdeelraad Centrum vindt echter bijna unaniem (alleen binnen de VVD was enige verdeeldheid) dat in het centrum van de stad geen nieuwe hotelaccommodatie moet worden gevestigd. In Soho House zouden ook 38 hotelkamers komen. De raad is bang dat de omgeving rond de Nieuwmarkt één groot hotel wordt, wat ten koste gaat van de leefbaarheid van de wijk.


VVD-gemeenteraadslid Maurice Piek noemt het jammer. 'Kleinschalige, kwalitatief hoogwaardige gelegenheden met een internationale uitstraling zoals Soho House zijn meer dan welkom in de stad. Ze leveren directe werkgelegenheid, zorgen voor meer toerisme en trekken binnen- en buitenlandse bedrijven aan. Door het weren van Soho House lopen Amsterdammers een hoop banen mis.'


Soho House werd in 1995 in het hart van de Londense uitgaanswijk Soho opgericht door de flamboyante entrepreneur Peter Jones. Hij zag het als een alternatieve private club voor de nieuwe generatie creatievelingen die in het 'cool Britain' van die tijd naar Londen trokken. Soho House werd al snel een groot succes. Inmiddels zijn er onder meer vestigingen in New York, Berlijn, Hollywood, Miami en Toronto.


Vorig jaar kocht de steenrijke Amerikaan Ron Burkle een meerderheid van 60 procent van de aandelen in Soho House voor 200 miljoen euro. Behalve in Amsterdam zou hij ook nieuwe vestigingen van Soho House willen openen in onder meer Mumbai en Chicago.


Burgemeester Van der Laan zei overigens eerder in Het Parool het besluit van de stadsdeelraad te steunen. 'Amsterdam is er primair voor de bewoners.' Aedes Real Estate had de drie panden aan de Raamgracht willen aankopen en verhuren aan Soho House voor 'creatieve professionals'. De gemeente wil dat Soho House nu een andere locatie in de stad zoekt. Paul Geertman zegt dat er op dit moment geen andere locatie in Amsterdam wordt overwogen. 'We zijn hier al sinds 2007 mee bezig. We zullen nu opnieuw moeten gaan zoeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden