Deelname NVM verwacht aan nieuwe huizenbank

'Over een half jaar doen de NVM-makelaars mee aan het Nationaal Woninginstituut (NWI)', voorspelt directeur H. van Herwijnen van Eigen Huis, een van de initiatiefnemers van deze databeheerder voor huur- en koopwoningen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het NWI, dat gisteren officieel ten doop werd gehouden, wil een actueel en volledig overzicht geven van alle in Nederland te koop en te huur staande woningen. Consumenten kunnen inzage krijgen via Internet, nu nog gratis, of middels de veertiendaags verschijnende Woningcourant, die 3,95 gulden per exemplaar gaat kosten. Voor advertenties moet 0 tot 57,50 gulden exclusief btw betaald worden.

De besloten vennootschap NWI is opgericht door het Kadaster, de vereniging Eigen Huis en de Nationale Woningraad, die ieder 20 procent van de aandelen hebben. De vierde initiatiefnemer is uitgeverij European Estate Publishers (EEP), die 40 procent bezit. EEP, die verantwoordelijk is voor de Internet-site en de Woningcourant, strijkt de advertentie-inkomsten op. Het NWI, dat alleen de databank bezit, moet rondkomen van de abonnementskosten van makelaars en andere bemiddelaars.

De NVM vreest, zo blijkt uit een gisteren verschenen persbericht, 'een monopoliepositie voor het verwerven van advertenties en het verspreiden van bladen op het gebied van het woningaanbod'. EEP geeft naast het glossy blad Vivenda nog 126 regionaal verschijnende huizenkrantjes uit waar makelaars niet omheen kunnen. EEP-directeur E. van de Steeg erkende gisteren dat hij nu al '100 procent van de makelaars' als klant heeft.

Van de Steeg wilde niets zeggen over de omzet van EEP, maar hij hoopt elke veertien dagen 140 duizend exemplaren van de Woningcourant te verkopen. Alleen dat levert de uitgeverij jaarlijks al meer dan 14 miljoen gulden op.

Omdat veel klanten de voorkeur zullen geven aan een uitgebreidere advertentie van 27,50 (zonder foto) of 57,50 (met foto) boven een gratis drieregelig berichtje, brengt die activiteit ook nog eens miljoenen in het laatje.

Om het NWI en de Woningcourant bekendheid te geven, heeft EEP 6,2 miljoen gulden aan reclamegeld opzij gelegd. Deze week worden de eerste tv-spotjes uitgezonden. Tweehonderdduizend exemplaren van de eerste Woningcourant worden gratis huis aan huis bezorgd.

Bij de weerstand van de NVM-makelaars tegen het Nationaal Woninginstituut speelt ook mee dat zij al jarenlang een onderlinge databank hebben, waarmee ze volgens de Consumentenbond de krenten uit de pap pikken.

Als het NWI succesvol blijkt, betekent dat het einde van het exclusieve NVM-huizenbestand. Maar vorige week werd bekend dat ook de makelaarsorganisatie ERA op het laatste moment is afgehaakt. ERA-directeur P. van den Putten noemde het NWI 'een handige commerciële operatie, met name van EEP, waar een aantal partijen in meegaat'.

Het NWI zelf zal geen commerciële operatie worden, verzekerde Van Herwijnen voor aanvang van de persconferentie. Contractueel is vastgelegd dat de ideële partners de meerderheid van de aandelen houden. De abonnementsinkomsten zijn bedoeld om de databank op peil te houden. Volgens hem hebben Eigen Huis, het Kadaster en de Nationale Woningraad nooit overwogen een contract af te sluiten met een uitgever, dat om de zoveel jaar geëvalueerd en eventueel opgezegd kan worden. 'Wel worden de advertentietarieven die EEP mag rekenen, in NWI-verband vastgesteld.'

'We gaan ervan uit dat de NVM over een half jaar meedoet', vertelde Van Herwijnen. Dit jaar hoeven makelaars niets te betalen; volgend jaar kost een abonnement ze 90 gulden per maand. De NVM mag van de vier initiatiefnemer ook aandelen NWI kopen; er is zelfs een zetel in de raad van commissarissen vrijgehouden. Als de NVM meedoet, zou het aanbod van koophuizen completer worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden