Deelname leger Rwanda aan opstand in Congo bewezen

Bij de verovering van de Oost-Congolese stad Kindu door de rebellen hebben Rwandese soldaten meegevochten. De commandant van de strijders die Kindu innamen, heeft dit gezegd....

REUTERS

Reuters

KINDU

Commandant Siatilo Ngizo erkende dat hij wordt bijgestaan door Rwandese officieren. Via hen verloopt het contact met de regering in Kigali. De Rwandezen hebben volgens hem als belangrijkste taak om de rebellen te leren omgaan met wapens. De grote meerderheid van de strijders zou echter bestaan uit Congolezen, voornamelijk Banyamulenge-Tutsi's.

In Kalima, eveneens in Oost-Congo, maakte een Rwandese officier zich bekend aan buitenlandse verslaggevers. Hij zei dat hij deel uitmaakte van enkele honderden reguliere Rwandese troepen.

Verslaggevers hebben in een groot aantal Oost-Congolese steden die in handen van het verzet zijn gesproken met piloten die getuigden dat zij hun lading hadden opgehaald in Rwanda. De bevoorrading bestond uit benzine, wapens, munitie en geneesmiddelen.

De val van Kindu betekent een zware slag voor het leger van president Laurent Kabila. Die had gisteren een onderhoud met de president van Zimbabwe, Robert Mugabe. Zimbabwe steunt Kabila vanaf het begin van de rebellie, in augustus. Zij ontmoetten elkaar in Lubumbashi, de hoofstad van de zuidelijke provincie Shaba, het mijngebied waar Kabila vandaan komt.

Mugabe zei gisteren bij terugkeer in Harare dat Zimbabwaanse soldaten weldra aan de zijde van Kabila's leger zullen optrekken naar het oosten. Ook Angola, Namibië en Tsjaad, die alle militairen in Congo hebben, zouden overwegen aan een tegenoffensief mee te doen. 'De alliantie zal weldra bijeenkomen. We kunnen de situatie niet verder laten verslechteren,' zei Mugabe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden