Deelhebben aan twee culturen is een kostbaar bezit

null Beeld Arend van Dam
Beeld Arend van Dam

De vraag is niet zozeer waarom sommige vertegenwoordigers van de zwarte c.q. gekleurde gemeenschap in Nederland niet willen dat Zwarte Piet zwart is.

De vraag is veeleer waarom deze vertegenwoordigers het wethouder Tj. Hekking-syndroom hebben, lijden aan een minderwaardigheidscomplex of - op zijn minst - een identiteitscrisis cultiveren.

Zonder de verschrikking van de Saharaanse en trans-Atlantische slavenhandel te willen bagatelliseren zou ik willen stellen dat tegenwoordig elke Antilliaan en Surinamer een volwaardig Nederlands burger kan zijn met dezelfde rechten en plichten en, vooral, dezelfde ambities, een situatie die ze hebben te danken aan hun verre voorouders.

undefined

Net als de Marokkanen, Turken en Chinezen, die Antillianen en Surinamers in aantal verre overtreffen, horen ze bij een bepaalde cultuur die, hoewel deze zijn oorsprong vindt in de slavernij, een bijzondere identiteit heeft opgeleverd waarvan de Creoolse taal (het Sranantongo en het Papiaments) een duidelijk symbool is.

Zij hebben deel aan twee culturen, een Creoolse en een Nederlandse. Zoiets is een kostbaar bezit dat je niet elke dag in de schoot krijgt geworpen. Er zijn voldoende redenen om trots te zijn zonder noodzakelijkerwijs ten strijde te trekken tegen Zwarte Piet.

Fred de Haas, Wassenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden